2 zile de pauza sunt cam multe pentru vasul Zpeter! Urmeaza sa-l exploatez inca 3 saptamani;) revin cu mentiunea ca, prin gatirea in vasele Zepter, legumele isi pastreaza calitatile nutritive si aroma! Asa ca va voi rasfata papile gustative cu un drob de legume super delicios! ;) O reteta un pic mai complexa, dar deosebita;)Legumele si zarzavaturile, alaturi de fructe, reprezinta una din principalele surse de vitamine si minerale si contribuie la aportul zilnic de carbohidrati si fibre alimentare. Legumele sunt sarace in grasimi si lipsite de colesterol si au un continut crescut de apa. Din acest motiv Vasele Zepter sunt ideale!Legumele se curata de coaja si se spala sub jet puternic de apa rece. Unul dintre dovlecei, se taie rondele si se prajesc rapid in vasul Zepter cu 1 lingura de ulei. Apoi se scot si se lasa la odihna.

Intre timp legumele ( ceapa, ardeiul, dovlecelul si morcovul) se taie bucati mari, se pun in vasul rece, se acopera si se lasa la foc mediu, cca. 5 minute pana ce se indicatorul de pe capac ajunge aproape de zone verde. Intre timp vanata se decojeste, se taie bucati mari se sareaza, se lasa la odihna cca. 10 minute, apoi se stoarec bine de zeama obtinuta, se trece sub jet de apa rece si se adauga legumelor din vas, lasandu-se la fiert cca. 5 minute, apoi se opreste focul si se lasa cca. 10 minute deoparte.

Legumele fierte se strecoara de zeama obtinuta, se dau prin blender, apoi se amesteca cu gris si faina, se asezoneaza de sare, boia dulce de ardei, piper proaspat macinat si mararul tocat marunt. Se omogenizeaza, apoi compozitia rezultata se toarna, in vasul Zepter, rece, tapetat cu foaie de pergament si feliile de dovlecel rumenite. Se pune vasul la gatit, la foc mediu, pana ce indicatorul Termocontrolului ajunge in zona verde, cca. 10 minute. Se ridica capacul de cca. 3 ori, se sterge condensul obtinut, iar dupa ce expira timpul de coacere, nu se mai ridica capacul, cca. 20 de minute, pana ce acul termocontrolului ajunge in zona crem.

Apoi se rastoarna tarta si se serveste calda sau rece acompaniata de ciuperci marinate sau salata de sezon.

Pofta buna!