Detalii Chiftele de linte verde
- reteta de pe imi place sa gatescLintea este un aliment bogat in antioxidanti, minerale si acid folic.
Lintea este o sursa importanta de antioxidanti, compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor boli asociate imbatranirii.
La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogata atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente. La randul lor, fibrele insolubile sunt eficiente in combaterea constipatiei, prin usurarea tranzitului intestinal.
Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. In plus, fosforul contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin. La randul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru formarea globulelor rosii in sange. Zincul intra in reactiile imunitare si accelereaza cicatrizarea ranilor. Magneziul intra in actiunile enzimatice si intareste sistemul imunitar.
Alaturi de minerale, lintea se mai remarca si prin continutul important de vitamine, in special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, joaca un rol major in producerea materialului genetic de tip ADN si ARN, in buna functionare a sistemului nervos si a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor insarcinate, pentru ca ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului.
Verde, rosie, bruna, blonda, mare, medie sau mica, lintea se gaseste in diverse sortimente. Avantajul lintei fata de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesita un timp mai redus de pregatire (intre 20 si 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentatie sunt lintea verde si cea rosie, care isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii. Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate de linte. In schimb, lintea rosie este cel mai rar sortiment.
Susa SanovitaLintea se lasa in apa aproximativ 2 ore, dupa care se pune la fiert. Dupa ce lintea e fiarta bine, o mutam intr-un vas in care sa putem lucra cu blenderul si fara apa in care a fiert.
Se pun cateii de usturoi tocati marunt. Se adauga sarea, sosul de soia, pesmetul, menta si curry si se blenduieste bine. Lasam apoi la racit ca sa putem forma bilute. Formam bilute cu mana, un vas yena il stropim cu ulei, si punem in el mingiute de linte pe care le dam prin susan. Repetam operatiunea pana ce terminam pasta de linte. Stropim cu un pic de ulei de masline si deasupra piftelutelor si introducem in cuptorul incins pentru aproximativ 40 de minute.
Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca. Sunt mai bune a doua zi dupa ce se racesc mai mult, ma ales daca gatiti la ore tarzii ca mine. Pofta buna!