Pentru aluatul de foietaj: punem untul la topit si dam deoparte 9 linguri din el, pe care le inlocuim cu 9 linguri de ulei. Punem o mana de faina, omogenizam si ridicam de pe foc. Iese co compozitie ca o smantana de groasa cu care vom unge aluatul.

Peste cele 9 linguri de unt, racite, adaugam un ou, sare, esenta si zaharul si omogenizam.

Adaugam cele 11 linguri de apa si incepem sa incorporam faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Framantam un aluat nelipicios si usor elastic pe care il intindem in foaie subtire pe masa de lucru.

Ungem jumatate din aluat cu jumatate din compozitia racita, pliem cealalta jumatate de aluat peste partea unsa, presam putin cu mana si ungem din nou si pliem, repetam aceasta operatie pana cand terminam compozitia de uns si nu mai putem plia aluatul.

Acoperim aluatul cu o folie si il dam la rece 30 de minute pana cand se intareste compozitia cu care am uns.

Pentru umplutura: curatam merele de coaja si de interior si le dam pe razatoarea mare.

Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si scortisoara si le lasam 10 minute pana se coloreaza frumos si se formeaza sirop, apoi adaugam grisul si ridicam de pe foc. Le lasam la racit.

Scoatem aluatul din frigider si il intindem pe masa cu ajutorul sucitorului de aluaturi.

Foaia nu trebuie sa fie intinsa in strat prea subtire, cam cat grosimea degetului mic de dama.

Taiem foaia in patrate, asezam cate o lingura din compozitia de mere la mijlocul patratului, pliem capetele si le presam cu ajutorul unei furculite sa stea lipite.

Asezam trigoanele in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem la 180 de grade pentru 35 de minute.

Cand se racesc le pudram cu zahar dupa preferinte.

Cantitatea de gris pusa in compozitia de mere variaza in functie de siropul rezultat. Se poate exclude grisul, dar va trebui sa se scurga siropul printr-o sita.