Detalii Chec Cu Apa
Ingrediente:
8 oua,
400 gr zahar,
500 gr faina,
14 linguri apa clocotita,
14 linguri apa foarte rece,
coaja unei lamai,
un plic esenta de vanilie,
2-3 linguri cacao,
1 plic praf de copt,
nuci sau alune sau migdale,
zahar farin pentru pudrat
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma tare albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, incorporati apa rece (picurata) si esenta de vanilie. Amestecati cu un mixer, galbenusurile cu restul zaharului, cu coaja de lamaie si cu apa clocotita (turnata treptat). Amestecati compozitia de galbenus in cea de albus, cu grija sa nu cada prea mult aluatul. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si adaugati treptat in compozitia de oua. Intr-o treime din aluat, amestecati cu grija pudra de cacao cernuta. Puneti in tavi de chec, clasice, alternand cele doua aluaturi. Coaceti la foc moderat aprox 40 de minute si nu uitati sa imbracati tavile in hartie de copt.
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma tare albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, incorporati apa rece (picurata) si esenta de vanilie. Amestecati cu un mixer, galbenusurile cu restul zaharului, cu coaja de lamaie si cu apa clocotita (turnata treptat). Amestecati compozitia de galbenus in cea de albus, cu grija sa nu cada prea mult aluatul. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si adaugati treptat in compozitia de oua. Intr-o treime din aluat, amestecati cu grija pudra de cacao cernuta. Puneti in tavi de chec, clasice, alternand cele doua aluaturi. Coaceti la foc moderat aprox 40 de minute si nu uitati sa imbracati tavile in hartie de copt. Din aceste cantitati ies doua checuri mari. Este important ca temperatura apei folosite sa fie asa cum am indicat in reteta. Pentru ca aspectul checului sa fie cat mai frumos, este bine sa folositi doua polonice (pentru fiecare culoare cate unul). Eu pun un polonic plin cu aluat alb si unul mai gol cu aluat maron. Turnati aluatul la mijlocul tavii (alternativ) si mereu in acelasi loc. Nu mai este necesara nici o alta operatiune - gravitatia se va ocupa de detalii :) Puteti pune deasupra miez de nuca, alune sau migdale decojite. La copt vor cobori in masa checului ... (forta gravitationala este prietana noastra la aceasta reteta). Daca nu va place hartia de copt, ungeti tavile cu ulei si presarati cu zahar - va forma o crusta dulce si va va ajuta sa scoateti checul din tava. In primele 15 minute nu este indicat sa deschideti usa cuptorului. Dupa ce a trecut proba scobitorii - care trebuie sa fie mai lunga, deoarece checul este destul de inalt, scoateti prajitura din tava, lasati sa se raceasca pe un gratar. O puteti pudra cu zahar vanilat. Puteti servi feliile de chec alaturi de inghatata preferata sau crema de oua. Pofta buna!
Etichete:
oua,
faina,
zahar,
lamaie,
cacao,
nuca,
chec,
retete fara lactoza,
retete vegetariene,
retete pentru copii,
retete pentru hipertensivi,
retete fara grasimi