Obiceiul de Paste de a manca miel si pasca este legat de ritualul pascal evreiesc. In datina ebraica, mielul se mananca ritual cu azima (paine nedospita) si cu ierburi amare (maror pe ebraica ), pentru a aduce aminte de greutatile indurate in robia egipteana. La Cina cea de Taina, Isus si apostolii au mancat miel dupa ritualul evreiesc, iar azima este reprezentata de pasca.

Pentru crestini, mielul, pasca si vinul sunt simboluri cu noi semnificatii: Mielul este Isus Hristos, care isi accepta sacrificiul. Pasca franta si vinul turnat semnifica sacrificiul christic.

Pasca este preparata in ajunul Invierii. Adevarata pasca este aceea care se taie in bucatele mici, se pune in pachetele si se duce la biserica pentru a fi sfintita. Bucatile de pasca sunt duse acasa si pastrate pentru a-i face pe credinciosi partasii binecuvantarii lui Dumnezeu, avand puterea de a alunga bolile si necazurile.

Se pun toate ingredientele si se face un aluat. Il punem in tava unsa.

Preparam umplutura :Se freaca untul cu zaharul si galbenusurile apoi se adauga branza si 1 lingura de gris, amestecand in continuare pana obtinem o crema.

La urma punem vanilia, coaja de lamaie si cele 3 albusuri batute spuma.

Peste foaia de aluat se presara pesmet sau gris apoi se pune umplutura.

Deasupra se decoreaza cu resturi de aluat si se unge cu ou batut.

Dati la cuptor la 180 C pentru 50-60 de minute- verificati cu o scobitoare.

Pofta Buna!!!!