Dupa Chec Tatin cu caise am vrut sa fac o prajitura mai clasica - foarte buna a iesit Caisul provine din China de Nord, regiune situata aproape de granita cu Rusia. In Armenia, de unde este cunoscut ca Prunus armeniaca , va ajunge numai peste 3000 de ani, dupa ce a aparut deja in regiunile din Asia Centrala. Caisul va fi adus de romani in Anatolia si Europa. Regiune traditionala pentru cultivarea caisului este Campia Ungara care a fost extinsa in perioada ocupatiei otomane. Caisul fiind adecvat pentru regiuni calde cu clima uscata, a inceput prin secolul XIX cultivarea lui in regiunile nisipoase de desert, ca Spania si Italia, fiind cultivat de asemenea in Tirol, Wachau, cantonul Wallis (Elvetia). Dar cele mai mari culturi de cais se afla in regiunea Malatya (Turcia) pe cursul superior al Eufratului. Samburele de caisa este cunoscut pentru continutul de amygdalin, o glicozida toxic cyanogenica.

Semintele sau samburii de caise cultivate in Asia Centrala si in jurul Mediteranei sunt atat de dulci incat acestea pot inlocui migdalele. Lichiorul Italian Amaretto si biscuitii amaretti sunt aromati cu extract de samburi de caise, mai degraba decat cu migdale. Consumati in exces, acestia pot produce simptome ale intoxicatiei cu cianura. (sursa: Wikipedia)Separati albusurile de galbenusuri. Mixati albusurile cu praful de sare, pana se vor tine ca o bezea.

Amestecati galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase.

Se adauga alternand uleiul, laptele, sucul si coaja rasa de lamaie, amestecand in continuare. Se pune faina amestecata cu praful de copt si vanilia si se mixeaza bine. Adaugam albusurile batute, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

In tava unsa varsam compozitia si punem pe deasupra jumatatile de caise.

Presaram zaharul vanilat peste caise. Dam la cuptor pentru 20-30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca este coapta.

Se lasa sa se raceasca.

Se decoreaza cu zahar pudra si se portioneaza.

Pofta buna!!!Verificam cu o scobitoare daca este coapta.