Gyros-ul, prietenul cel mai bun al serilor de bumtzi-bumtzi impodobite pe alocuri cu betzii de poveste si prieteni de club ce parca-i stii de-o viata. Singurul care te intelege si nu te judeca, care-i acolo sa te hraneasca atunci cand durerea de cap iti naruie socotelile coordonarii creierului cu picioarele. Cald si bun, pufos si consistent, al carui rege Oregano vine sa te-alinte cu o mangaiere si sa-ti sopteasca dulce c-ai trecut de multa vreme de varsta cand puteai petrece in nestire, pe cand ficatul si juliturile din genunchi se refaceau sub ochii tai. Acum petreci doar vinerea, pentru ca stii ca vei zace doua zile dupa. Dar Gyros-ul e-acolo...tot timpul, in Centrul Vechi unde l-ai lasat, hranind cu multa mandrie si loialitate ostenii cazuti la datorie. Si pentru asta iti multumim, maestre ! Iar astazi, ti-am luat numele in desert, incrucisandu-te cu o saorma. Nu pentru ca as iubi-o mai mult, consider ca ce-avem noi e cu totul si cu totul special...am vrut sa fac un mic apel cunoscatorilor :)Dizolvati drojdia uscata in 250 ml apa calduta; Incorporati-o cu 140 g de faina pentru inceput; Amestecati-le bi ne si lasati-le cca 30 min; Adaugam apoi uleiul de masline, sarea si restul de 260 g faina, amestecam si framantam timp de 6 min; Acoperim cu o carpa sau folie de plastic si lasam la loc calduros la crescut, pentru 2 ore; Dupa ce-a crescut o pudram bine cu faina, o intindem si o portionam in bile punem folie de plastic pe fiecare in parte si lasam inca 10 min; Modelam si pregatim pitele in tigaie la foc potrivit, cateva minute pe fiecare parte; Punem apoi un prosop umed peste ele pentru a ramane moi; Pulpele de curcan le puneti la fiert intr-o oala incapatoare, cu apa, morcovi, ceapa galbena, telina si pastarnac, spalate si curatate in prealabil (intregi) si nu in ultimul rand foile de dafin; In momentul in care carnea este gata sa cada de pe os, o mutam intr-o tava de cuptor; Ungem pulpele de curcan cu miere; Amestecam fulgii de chilli, boia dulce, sare, piper si oregano si asezonam bine pulpele de curcan; Incingem cuptorul la 200 grade si introducem curcanul (cel mai bine ar fi sa activati functia grill) pentru 5-10 min pana se gratineaza; Taiati ceapa rosie rondele si castravetii batoane; Prajiti cartofii si puneti cateva servetele deasupra pentru a absorbi uleiul in exces; Taiati pitele pe jumatate, pe lungime; Ungeti-le cu tsatsiki sau crema de branza pikanta; Taiati curcanul cubulete si adaugati-l inauntru; Peste acesta puneti cartofi prajiti, salata, varza, rosiile taiate in prealabil rondele, si castravete murat; Pofta buna !