Expoziţia 'Din lumea presei româneşti - 190 de ani', de miercuri la Biblioteca Academiei
Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, in deschiderea evenimentului, care va avea loc la ora 11,00, in sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Romane, vor lua cuvantul presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, si Razvan Theodorescu, vicepresedinte al forului academic.
Expozitia, organizata de Serviciul Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante si Serviciul Manuscrise, Carte-Rara, ofera publicului o retrospectiva semnificativa a presei romanesti, incepand cu primele publicatii tiparite in limba romana, veritabile documente de arhiva - Curierul Romanesc, aparut in 1829, in ara Romaneasca, condus de Ion Heliade Radulescu, Albina Romaneasca, editat de Gheorghe Asachi, in 1830, in Moldova, Gazeta de Transilvania, aparuta in 1838, in Transilvania, sub conducerea lui George Baritiu - pana la periodicele postdecembriste. In concept, expozitia vizeaza reliefarea modului in care presa romaneasca a reflectat momente decisive din istoria romanilor si transformarea societatii romanesti, intr-o evolutie de aproape doua secole, precizeaza sursa citata.
O sectiune speciala este rezervata Monitorului Oficial, fiind expuse numerele in care au fost publicate primele trei Constitutii ale Romaniei moderne: Constitutia de la 1866, Constitutia de la 1923 si de la 1938.
Totodata, momentul 23 august 1944, care a marcat instaurarea regimului comunist in Romania, este tratat in oglinda, prin raportare la anul 1989 si Revolutia din decembrie. Sunt confruntate, astfel, doua limite temporale care circumscriu o fractura istorica de 45 de ani. In acest context este interesanta expunerea paralela a editiilor de dimineata si de seara ale catorva publicatii din data de 21 decembrie 1989, care ilustreaza schimbarea brusca de atitudine si metamorfoza politicii editoriale, se arata in comunicat.
Cabinetul de Manuscrise, Carte-Rara ofera exponate inedite, in original sau fotocopie, precum: Courier de Moldavie, Iasi, 1790, Crestomaticul romanesc, Cernauti, 1820, Fama Lipschii, Leipzig (Lipsca de Saxonia), 1827.
Catalogul expozitiei a fost realizat de catre curatoarele expozitiei - Daniela Stanciu, sef Serviciu Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante, si Gabriela Dumitrescu, sef Serviciu Manuscrise, Carte-Rara.
Expozitia, la care intrarea este libera, poate fi vizitata pana pe 21 februarie, de luni pana vineri, intre orele 10,00 - 16,00.
Infiintata in anul 1867, la scurta vreme dupa constituirea statului roman modern, Biblioteca Academiei Romane este cel mai important fond documentar patrimonial al Romaniei, cu peste 14.000.000 de documente, si detine cea mai bogata colectie de publicatii periodice romanesti. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Anda Badea)