România a depăşit pragul de 250 de clădiri verzi; două treimi dintre ele sunt în Bucureşti (companie de consultanţă)
Capitala este urmata de catre Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov.
Implementarea normelor de dezvoltare sustenabila a devenit deja o practica generalizata pe piata imobiliara din Romania. Deja avem cladiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie si este crescut confortul ocupantilor, cladiri proiectate pentru a obtine nivelurile maximale de certificare sustenabila, o deschidere mai mare pentru certificari verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale si prima fabrica certificata sustenabila. Pe de alta parte, peste 95% din cladirile din sectorul public si inaugurate anterior anului 2010 necesita renovari si imbunatatiri, deci sunt in continuare multe de facut, afirma Razvan Nica, managing direct BuildGreen, citat in comunicat.
BuildGreen a fost implicata in 2019 in certificarea a peste 20 de proiecte imobiliare.
Anul 2019 a adus primele certificari sustenabile BREEAM Outstanding, cele mai ridicat nivel pe plan global, obtinute de doua magazine Lidl si Penny Market, amplasate in Bucuresti si Otopeni. De asemenea, proiectul de birouri Bucharest Business Garden, dezvoltat de catre Vastint, a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pe schema americana LEED.
Datele BuildGreen arata ca proiectele imobiliare care obtin un nivel ridicat de certificare sustenabila vor inregistra un beneficiu dat de eficienta energetica de 25% - 35% in medie, confortul si productivitatea angajatilor fiind de asemenea mai ridicate.
Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, fatadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite sa reduca consumurile de energie, dar si sa imbunatateasca confortul angajatilor, sistemele inteligente de incalzire si iluminare, in functie de gradul de ocupare al cladirilor, si statiile de incarcare pentru autovehiculele electrice reprezinta doar cateva dintre solutiile tehnice implementate de catre dezvoltatori.
Sustenabilitatea este din ce in ce mai raspandita pe segmentul comercial al pietei imobiliare. Normele specifice au ajuns o practica si pe segmentul logistic, speram sa avem tot mai multe fabrici noi ultra-moderne, cu consumuri reduse de energie si implicit o amprenta de carbon mai mica. iar in viitor vom vedea tot mai multe proiecte rezidentiale certificate verde. Normele UE 2020, prin care toate proiectele nou construite vor trebui sa aiba un nivel ridicat de eficienta energetica, vor impulsiona de asemenea dezvoltatorii sa implementeze solutii tehnice moderne, menite sa aduca performante energetice ridicate, a adaugat Razvan Nica.
BuildGreen a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 200 de cladiri si proiecte imobiliare, cu o suprafata totala de peste cinci milioane de metri patrati si o valoare investitionala de peste 8 miliarde de euro.
Compania, fondata in 2010 de catre Razvan Nica, are doua birouri, in Bucuresti si Praga, si a fost implicata in proiecte imobiliare din 17 tari: Belgia, Bulgaria, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Liban, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Romania, Rusia si Ungaria. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dadarlat)