Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a afirmat miercuri, la Curtea Constitutionala, ca legile referitoare la buget trebuie sa fie dezbatute si aprobate in Parlament, nu sa fie adoptate de Guvern prin asumarea raspunderii.

Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale sunt doua legi carora legiuitorul constituant le-a atribuit caracter exceptional, special. (...) Din examinarea si coroborarea textelor constitutionale se deduce ca legile bugetare sunt excluse de plano atat din modalitatea de adoptare prin procedura obisnuita, in sedinta separata, si asupra carora Guvernul isi poate asuma raspunderea (...), cat si in ceea ce priveste asumarea raspunderii Guvernului, care se circumscrie altor prevederi constitutionale. (...) Legiuitorul a stabilit in mod concret modalitatea de adoptare a legilor bugetare, excluzand posibilitatea Guvernului de a abuza de procedura (...) cu privire la asumarea raspunderii asupra unui proiect de lege. Legile bugetului trebuie dezbatute si aprobate, nu asumate, in virtutea Constitutiei si a mai multor acte normative, a spus Iordache, care a fost desemnat sa sustina la CCR cererile presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor privind solutionarea unui posibil conflict juridic intre Guvern si Parlament pe tema Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat.

In opinia sa, legiuitorul constituant a instituit o partajare a atributiilor celor doua puteri, executiva si legislativa, precum si o colaborare in ceea ce priveste problematica finantelor tarii, pentru a nu se ajunge la excluderea Parlamentului de la legiferarea Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a solicitat CCR sa indice conduita pe care Executivul si Legislativul trebuie sa o urmeze in situatia analizata.

Va rugam sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala. In acest context, semnalam faptul ca este necesar a se stabili conduita pe care autoritatile publice vizate trebuie sa o adopte pentru a fi in concordanta cu prevederile constitutionale, in sensul dezbaterii si adoptarii legii bugetare potrivit articolelor constitutionale, a spus Iordache.

CCR a luat in discutie miercuri sesizarile privind un posibil conflict juridic intre Guvern si Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. La inceputul sedintei, presedintele Curtii, Valer Dorneanu, a anuntat conexarea celor patru cereri formulate de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor.

La iesirea de la sedinta CCR, vicepresedintele Camerei Florin Iordache a afirmat ca parlamentarii au fost responsabili ca nu au atacat cele doua legi la Curtea Constitutionala.

Daca atacam la Curte, Romania, cel putin o luna de zile, nu avea buget si noi am fost responsabili si ne-am dori ca, pentru viitor, indiferent de culoarea Guvernului si indiferent cine va fi prim-ministru in perioada urmatoare, sa nu mai poata ocoli Parlamentul pe aceste doua legi foarte importante. (...) De ce a fugit Guvernul de o dezbatere care in 2019 a durat o zi, in 2018 a durat doua zile? Practic printr-o dezbatere transparenta de buget, cu doua sau maxim trei zile de dezbateri, puteam adopta bugetul, a spus Iordache. AGERPRES/(A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivascu) Citeste si: Reprezentanta Guvernului la CCR: Nu exista un conflict juridic generat de procedura angajarii raspunderii asupra legilor bugetare