Selectia Nationala Eurovision va avea loc in acest an pe data de 1 martie, la Buzau.

Miercuri, reprezentantii TVR si cei ai Primariei Buzau au anuntat, intr-o conferinta de presa, semnarea unui parteneriat pentru organizarea editiei din acest an a Selectiei Nationale.

Anterior, TVR a anuntat ca Romania va fi reprezentata in competitia europeana de Roxen.

Conceptul competitiei nationale din acest an a fost unul diferit. O comisie de specialitate a selectat vocea care va reprezenta tara noastra la Eurovision 2020, iar in Finala Nationala va fi ales show-ul.

Conform unui comunicat de presa al TVR, pentru vocea selectata - Roxen - au fost compuse si dezvoltate mai multe piese, dintre care cele mai bune cinci vor intra in Selectia Nationala.

Selectia celor cinci creatii muzicale a fost realizata de o comisie de specialitate, cu membri din domenii si specializari variate - compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producatori de divertisment radio si/sau televiziune, regizori muzicali radio si/sau de televiziune, tinand cont de urmatorii parametri: forma muzicala a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistica si mesaj.

In Finala Nationala, cele cinci piese, care vor fi prezentate sub forma a cinci momente artistice diferite, vor fi votate de un juriu de specialitate si de public, in proportie egala, de 50%. In caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvant, voturile sale fiind cele decisive.

Formatul editiei Eurovision Romania 2020 a fost dezvoltat impreuna cu Global Records. Pentru a alege cea mai buna voce, TVR si Global Records au derulat un proces de preselectie riguros asupra mai multor candidaturi, trei artisti intrand in faza finala de selectie - Roxen, Diana V si Cezar. Ei au fost supusi unei analize desfasurate de-a lungul mai multor zile, in sesiuni efective de lucru si sesiuni de compozitie intr-o tabara de creatie. Analiza a fost realizata atat de o comisie de specialitate, cat si de compozitorii cu care fiecare dintre ei a lucrat.

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul Open Up, cu semifinalele pe 12 si 14 mai si finala pe 16 mai. La editia cu numarul 65 a concursului, participa - alaturi de Romania - alte 40 de tari. In urma tragerii la sorti din data de 28 ianuarie, pentru impartirea tarilor participante in cele doua semifinale ale competitiei, Romania va intra in concurs in data de 12 mai, in cea de a doua parte a primei semifinale.

In finala de la Rotterdam vor intra in concurs 26 de tari: primele 10 tari din fiecare semifinala si cele sase calificate direct (Big Five plus tara gazda). Chiar daca vor concura direct in finala, cele sase tari vor putea vota, in semifinale, astfel: Germania, Italia, Regatul arilor de Jos (Olanda) in prima semifinala, iar Franta, Spania si Marea Britanie in cea de a doua semifinala. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Ady Ivascu)