Aproape 200 de iubitori de arta au fost prezenti marti, la vernisajul expozitiei No winter lasts forever, in care au fost prezentate tablouri pictate de unul din cei mai talentati restauratori ai Muzeului National Brukenthal din Sibiu, artistul Ioan Muntean.

Cele 22 peisaje, pictate de Ioan Muntean, trebuie remarcate, in primul rand, pentru ilustrarea iernii - diferita de celelalte trei anotimpuri prin absenta abundentei cromatice si printr-o luminozitate speciala, elemente definite generic drept effets de neige (efectele zapezii). De asemenea, peisajele acestei serii sunt total diferite de imaginile comerciale, imaginare, reprezentand lizierele padurilor de brazi, cu varfuri acoperite de zapada, ce au reusit sa genereze clisee estetice prin intermediul felicitarilor si reclamelor, declara curatorul expozitiei, Dana Hrib.

Potrivit curatorului Dana Hrib, No winter lasts forever este o expozitie de referinta, motiv pentru care la vermisaj au fost prezenti mai multi sibieni decat de obicei.

Consider ca este o expozitie de referinta prin faptul ca lucreaza cu metode clasice, in sensul ca si-a ales o tema grea, (...) peisajul de iarna, a declarat dupa vernisaj, Dana Hrib.

Ioan Muntean este un restaurator foarte bun, un coleg foarte bun, este un om implicat social si nu in cele din urma este un om foarte talentat. Dar aici se vede si scoala restauratorului si, in general, restauratorii cand devin artisti au o alta consideratie in raport cu obiectul de arta, spune Dana Hrib.

Majoritatea restauratorilor de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu sunt si artisti. Acestia s-au reunit in Asociatia Brukenthal von Studio si isi expun periodic creatiile. AGERPRES / (A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Fratila, editor online: Ada Vilceanu)