Un cetatean din judetul Maramures care a revenit recent din Republica Populara Chineza s-a autoizolat la domiciliu si este monitorizat de autoritatile medicale, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), Rares Pop.

Persoana a fost monitorizata de reteaua de supraveghere epidemiologica nationala de la intrarea in tara si pana in momentul sosirii la domiciliu si a fost luat in evidenta pe considerentul strict epidemiologic. Acesta se afla in autoizolare voluntara la domiciliu, o procedura standard transmisa autoritatilor de sanatate publica judetene de catre Institutul National de Sanatate Publica, care in prezent este respectata, inclusiv de catre persoana revenita. Situatia la care se face referire nu necesita masuri de carantinare pentru membrii familiei cetateanului care s-a intors duminica din China. Cetateanul a fost preluat, monitorizat si investigat din punct de vedere al evolutiei sale clinice si este in prezent sanatos. Nu prezinta niciun semn clinic care ar putea ridica un semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virala, a declarat Rares Pop.

Potrivit acestuia, cetateanul din judetul Maramures a revenit in tara pe ruta aeriana Bejing-Dubai-Bucuresti si a urmat procedurile specifice unei asemenea situatii.

Cetateanul a revenit in tara din zona Beijing si a calatorit cu escala pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat si verificat. De asemenea, a fost preluat la Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti si intocmita fisa de specialitate, conform procedurilor. In conformitate cu prevederile OUG Nr.11/2020 privind stocurile de urgenta, medicala, dar si unele masuri aferente, Ministerul Sanatatii este cel care instituie carantina in cazul unui risc iminent pentru sanatatea publica, ceea ce nu este cazul pentru aceasta situatie, a mai precizat reprezentantul DSP Maramures. AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Fratila, editor online: Ada Vilceanu)