Ministerul Culturii: Exprimăm încrederea că rezolvarea situaţiei juridice va conduce la protejarea patrimoniului de la Muzeul Bran
Ministerul Culturii face demersurile juridice necesare cu privire la situatia terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafata caruia functioneaza Sectia Etnografica in Aer Liber, parte a Muzeului National Bran. Ne exprimam increderea ca rezolvarea situatiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o solutie privind protejarea patrimoniului cultural existent intr-un spatiu dedicat culturii traditionale, precizeaza ministerul, intr-un comunicat de presa transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, avand in vedere importanta deosebita a monumentelor de patrimoniu, secretarul de stat in Ministerul Culturii Liviu Bratescu a facut o vizita la Bran pe 10 ianuarie.
Pe 13 ianuarie, la solicitarea lui Bratescu, a avut loc, la sediul Ministerului Culturii, o intrevedere cu reprezentantii legali si managerul muzeului, Mihail Ion Gorgoi, alaturi de reprezentantii unuia dintre proprietarii - mostenitori ai terenului.
In urma discutiilor purtate, marti, 14 ianuarie a.c., la sediul Muzeului National Bran s-au prezentat reprezentantii Biroului Executorului Judecatoresc si avocatul unuia dintre mostenitori pentru a conveni asupra Somatiei transmise la data de 07.11.2019 privind evacuarea imobilului teren situat in Bran, str. I.
G.
Stoian, in baza Dosarului de executare nr. 553/2019 aflat pe rolul Biroului Executorului Judecatoresc, se arata in comunicatul Ministerului Culturii.
Potrivit sursei citate, in cursul anului 2019, Elena Maria Polizu Micsunesti a transmis in atentia Ministerului Culturii o instiintare privind intentia de vanzare a cotei parti de 1/3 din imobil. Pentru anul 2020 nu s-a depus o noua instiintare de vanzare in vederea exercitarii dreptului de preemptiune conform art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile ulterioare, precizeaza sursa citata.
Pe terenul in cauza, de 9.610 mp, se regasesc 18 monumente de arhitectura populara, care au caracter unicat si o vechime din secolele XVIII - XX si care prezinta principalele tipuri de gospodarii si locuinte, anexe gospodaresti, constructii economice si instalatii de prelucrarea lemnului si a tesaturilor de lana, actionate hidraulic, si impreuna reliefeaza evolutia arhitecturii populare traditionale din satele zonei Bran, in raport cu ocupatiile de baza, cresterea vitelor si lucrul la padure, impletite cu agricultura, industria casnica de prelucrare a lanii si mestesugurile legate de prelucrarea lemnului.
In prezent, Ministerul Culturii face demersuri in vederea obtinerii unui punct de vedere din partea Ministerului Justitiei.
Prefectul judetului Brasov, Mihai Catalin Vasii, a afirmat miercuri ca a solicitat Ministerului Culturii, printr-o adresa trimisa marti, sa isi exercite dreptul de preemptiune si sa cumpere terenul, retrocedat fostului proprietar, pe care a functionat Muzeului Satului Bran, astfel incat sa se evite desfiintarea acestei institutii de cultura.
Angajatii Muzeului Satului Bran au protestat, miercuri, pentru salvarea institutiei, in contextul in care, daca Ministerul Culturii nu va gasi o solutie, acesta ar urma sa-si inchida portile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stanescu, editor online: Ada Vilceanu) Sursa foto: Muzeul National Bran/Facebook.com