Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi ca Romania este pregatita sa ofere experienta sa atat tarilor care se afla in tranzitie catre democratie, cat si celor care vor sa-si consolideze institutiile.

Aurescu a participat la reuniunea Consiliului Director al Comunitatii Democratiilor, organizata la Bucuresti.

Suntem pregatiti sa lucram indeaproape cu toti membrii Consiliului Guvernator, societatea civila si cu secretariatul general pentru a asigura succesul mandatului nostru. (...) Romania si-a asumat Presedintia Comunitatii Democratiilor intr-un moment special al istoriei: 30 de ani de la imbratisarea democratiei ca alegere fundamentala pentru viitorul nostru. Astazi, ne bucuram de beneficiile unor dezvoltari dinamice aduse de institutii solide cu sprijinul unei prese libere si independente si al unei societati civile active. Statul de drept, respectul fata de drepturile omului si libertatile fundamentale sunt valori pe care la impartasim cu multi parteneri si prieteni din intreaga lume si reprezinta piatra de temelie a angajamentului societatilor noastre pentru democratie. Am invatat multe lectii de-a lungul timpului, inclusiv in anii recenti, si suntem pregatiti sa impartasim experienta noastra tarilor care se afla in tranzitie catre democratie, cat si celor care cauta sa consolideze institutiile lor democratice, a spus Aurescu la reuniunea Consiliului Director al Comunitatii Democratiilor.

El a evidentiat schimbarile produse in 30 de ani si provocarile cu care se confrunta democratiile.

Nicio natiune nu este imuna. Sunt pericole pe care trebuie sa fim pregatiti sa le gestionam. Noi, in Europa, am fost martori in timpul alegerilor pentru Parlamentul European din primavara trecuta la adevarate provocari la adresa democratiei, in cazul carora oamenii au fost pregatiti sa raspunda si sa o apere. Cu aceeasi ocazie, in Romania, societatea a dovedit maturitatea si faptul ca este pregatita sa apere valori ca statul de drept si independenta justitiei la referendumul convocat de presedintele Romaniei in mai, a mai spus ministrul de Externe.

Ministrul Aurescu a aratat ca, in 20 de ani, Comunitatea Democratiilor a facut progrese considerabile, subliniind ca este momentul ca mandatul initial al acestei organizatii sa fie revizuit.

Cred ca este rolul nostru, al membrilor, sa decidem rolul pe care vrem sa-l pastram si de ce fel de angajament avem nevoie si lansez invitatia tarilor dumneavoastra sa marcheze 20 de ani de la Declaratia de la Varsovia printr-un exercitiu pragmatic de revizuire, a afirmat el.

Ministrul de Externe a anuntat organizarea la Bucuresti, pe 25 iunie, a Forumului Tinerilor si a conferintei ministeriale, pe 25-26 iunie. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)