Romania se numara printre cele sapte tari europene in care UEFA lanseaza noul sau proiect Playmakers, realizat in colaborare cu compania Disney si destinat atragerii unui numar cat mai mare de fete catre practicarea fotbalului.

Proiectul se adreseaza fetelor cu varste cuprinse intre cinci si opt ani, care nu practica in prezent fotbalul si este concentrat in jurul jocurilor care implica cele mai populare personaje si povesti realizate de Disney. Prima etapa a proiectului se va axa pe filmul si personajele peliculei Incredibilii 2, precizeaza Reuters.

Credem cu adevarat ca acest program unic poate fi scanteia pentru o generatie mai activa de fete care iubesc fotbalul, a declarat Nadine Kessler, sefa departamentului de fotbal feminin din cadrul UEFA.

Playmakers reprezinta o initiativa a UEFA si Disney de a dezvolta un program de pregatire de ultima generatie, care foloseste povestile Disney pentru a incuraja mai multe fete tinere sa descopere distractia in exercitiile fizice obisnuite si in fotbal.

Inspirat de cercetarile academice care arata rolul pozitiv al povestirii in a ajuta copiii sa faca sport, Playmakers isi propune, de asemenea, sa contribuie la cresterea numarului de fete care respecta standardele minime ale activitatii fizice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii - in prezent, doar 16% conform raportului OMS.

Cea mai mare initiativa lansata vreodata pentru stimularea participarii fetelor la jocul de fotbal va debuta in aceasta primavara, in sapte tari pilot - Romania, Serbia, Scotia, Norvegia, Belgia, Polonia si Austria -, inainte de a fi extinsa pe intregul continent european.

In tara noastra, proiectul se va derula in 30 de centre: gradinite, scoli si cluburi de fotbal feminin. Mai multe asociatii sunt asteptate sa implementeze programul mai tarziu in acest an, precizeaza FRF intr-un comunicat.

Spre deosebire de programele traditionale de fotbal, fiecare dintre cele zece sesiuni de antrenament initiale ale proiectului urmaresc naratiunea povestii de la Disney si Pixar, Incredibilii 2. Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA pentru realizarea acestor ateliere, antrenorii pregatiti vor incuraja participantele sa joace rolurile personajelor populare, cum ar fi Elastigirl, Violet, Mr Incredible si Dash, aducand la viata scenele filmului prin miscare, munca in echipa si imaginatia lor.

Pe masura ce Playmakers se va lansa pe intregul continent, noi povesti Disney vor fi adaugate in program.

In primele sesiuni, Playmakers se concentreaza pe crearea increderii fetelor in miscarea lor, incurajand gandirea creativa si socializarea cu prietenele lor. edintele ulterioare introduc fetele in abilitatile de baza ale fotbalului, dar programul continua sa puna accentul pe distractia sportiva.

A fi una dintre primele tari care face parte din acest program pan-european reprezinta o afirmatie puternica a noastra pentru fotbalul din Romania. Daca suntem cu adevarat hotarati sa atragem mai multe fete catre fotbal, trebuie sa fim constienti de mediul care va face acest lucru posibil. Pentru a spori participarea, trebuie sa pornim de la cele mai tinere participante, motiv pentru care sunt convins ca proiectul Playmakers va fi un real succes in Romania. Antrenorii nostri se angajeaza sa implementeze programul si asteptam cu nerabdare sa desfasuram sesiuni in toata tara in acest an, a declarat, presedintele FRF, Razvan Burleanu.

Florentina Olaru, capitanul nationalei feminine, a adaugat: Initiativa acestui proiect mi se pare incredibila, fetele sunt binevenite in regatul fotbalului! Cred ca Playmakers reprezinta imbinarea perfecta intre animatie si miscare, un mod de a le face pe cele mici sa se implice cat mai mult in aceasta activitate. Pe langa faptul ca sunt jucatoare profesionista de fotbal, sunt si mama de aproape doi ani. Astfel, deja ma lupt cu tehnologia, cu faptul ca vrea sa petreaca cat mai mult timp uitandu-se la desene. Asadar, le recomand tuturor parintilor sa sustina acest proiect, sa le indemne pe fetite sa participe. Din punctul meu de vedere, va fi o experienta unica unde vor avea ocazia sa lucreze la diferite ateliere, sa socializeze, sa lege prietenii si sa se dezvolte frumos si armonios intr-un mediu sigur si cunoscut lor deoarece aceste fete reprezinta viitorul de maine.

Teodora Meluta, jucatoare in nationala feminina a Romaniei si ambasador al proiectului, a comentat: Am crescut cu povestile Disney si nu pot decat sa ma bucur de implicarea lor in dezvoltarea fotbalului feminin. Este o onoare pentru mine sa fiu ambasadoarea acestui proiect si mi-as dori ca acesta sa fie doar inceputul. Fetele noastre au nevoie de un mediu sigur si familiar pentru a le introduce in acest sport frumos. Ele pot face acest lucru prin acest nou proiect interesant.

Uniunea europeana de fotbal s-a angajat deja sa dubleze numarul de fete si femei care practica sportul-rege pana in 2024, iar grupa de varsta cea mai tanara este considerata esentiala pentru realizarea acestui obiectiv ambitios.

AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai enea, editor online: Ady Ivascu)