Guvernul a aprobat, joi, 10 apeluri de proiecte pentru Programul Operational Capital Uman, in suma totala de 250 de milioane de euro, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

El a precizat, la finalul sedintei Guvernului, ca doua apeluri de proiecte, in valoare de 60 de milioane de euro, sunt destinate romanilor din diaspora.

Un astfel de apel de proiecte a mai fost derulat in perioada precedenta. Urmeaza ca pentru un numar de aproximativ de 180 de startup-uri pe care le avem in vedere in perioada urmatoare, odata cu lansarea apelului de proiecte, sa putem sprijini actiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecati din tara si sa fie o sansa de revenire a lor in Romania. Apelul de proiecte este intitulat sugestiv Romania te asteapta. Avem in vedere, pe de-o parte, lansarea acestor 180 de startup-uri, dar si crearea unui numar de aproximativ 1.000 de locuri de munca si, de asemenea, avem in vedere o crestere a valorii grantului pentru cei care ar urma sa aplice, o valoare a grantului de aproximativ 100.000 de euro, a explicat Bolos.

Ministrul a adaugat ca urmeaza ca aceasta masura sa fie inclusa in modificarea Programului Operational Capital Uman si apelul de proiecte sa fie lansat, cel tarziu, in luna martie.

Cel de-al doilea apel de proiecte vizeaza copiii familiilor plecate in strainatate, masurile avute in vedere fiind de tip afterschool - un pachet de masuri care combina activitati educationale, cu masa calda, echipamente de joaca, a precizat Marcel Bolos. Acest apel de proiecte ar urma sa fie lansat in saptamana 17 - 21 februarie.

Avem in vedere un grup tinta de 1.000 de copii. (...) Pe masura ce inainteaza implementarea acestui apel de proiecte si vom vedea ca are succes, suntem deschisi sa alocam sume suplimentare si sa sprijinim in continuare cu acest tip de masura copiii familiilor plecate in strainatate, a completat Bolos.

Potrivit ministrului, o doua grupa mare de beneficiari sunt studentii, printr-un apel in valoare de 20 de milioane de euro. Prin acesta sunt vizate 200 de startup-uri care se adreseaza studentilor din anul terminal din domeniul tehnic, deoarece Romania intentioneaza sa sprijine tehnologiile de varf, a afirmat Bolos.

El a informat ca un alt apel de proiecte are o valoare de 30 de milioane de euro, fiind avuti in vedere 8.000 de angajati pentru a le creste competentele in domeniul economiei digitale. E vorba de un pachet de masuri pe doua paliere, se adreseaza intreprinderilor mari, angajatilor care-si dezvolta abilitatile de folosire a echipamentelor industriale complexe. Un al doilea palier de masuri vizeaza economia digitala, cunostintele digitale la nivel primar, deci pentru angajatii (...) din IMM-uri, a spus Bolos.

Un alt apel de proiecte, in valoare de 20 de milioane de euro, vizeaza un sprijin pentru elevii de pana in clasa a IV-a inclusiv - un pachet de masuri care combina activitatile educationale, inclusiv sprijin pentru echipamente de joaca la nivelul unitatilor scolare implicate, a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acestuia, un alt apel de proiecte se refera la continuarea screeningului medical, valoarea fiind de 20 de milioane de euro, si prin care se urmareste identificarea riscurilor in cazul sarcinilor. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stanescu, editor online: Gabriela Badea)