Fosta campioana olimpica Nadia Comaneci a declarat, joi, ca proiectul sau intitulat GymNadia, care functioneaza de un an in sala de gimnastica de la Patinoarul Ion iriac din Otopeni, ar trebui multiplicat de sute de ori in tara pentru a-i atrage pe copii catre sport.

Printre proiectele pe care le am in Europa, acum chiar vin de la Paris, m-am gandit ca este extrem de important sa trec si pe acasa, sa imi vad familia, dar, in acelasi timp, sa vad cum merge si programul de aici. Inteleg ca acesti copii se simt foarte bine aici si ca o data ce vin, nu mai vor sa plece. Iar asta a fost ideea acestui program, sa fie un loc de joaca, o baza de gimnastica de unde cei care au calitati pot merge mai departe catre cluburile de gimnastica, iar ceilalti pot face orice alt sport avand deja aceasta baza. Sunt mandra ca acest proiect are un an, deja am cativa copii care sunt aici de la inceput. Inteleg ca acest numar de copii creste. Ar fi frumos sa avem sute de astfel de sali de gimnastica in tara in care acesti copii sa poata sa isi desfasoare activitatea. Pentru ca aici (n.r. - in Otopeni) nu este extrem de aproape pentru toata lumea. Eu am venit cu programul si cu ideea, dar cineva trebuie sa imi ia locul si sa duca totul mai departe, a spus fosta campioana olimpica.

Prezenta, miercuri, in Senatul Romaniei, la dezbaterea privind majorarea finantarii sportului romanesc, Nadia Comaneci a mentionat ca spera ca actiunea sa aiba efectul asteptat.

Constiinta mea e impacata ca am discutat la Parlament Am fost prima oara in Senatul Romaniei si am spus ca e mare nevoie de un ajutor financiar pentru sportul romanesc. Eu sper ca acesti copii care fac sport acum si nu au ceea ce le trebuie sa continue ceea ce am inceput noi. Noi suntem in spatele lor, vrem sa facem ceva pentru ei, acum ramane de vazut care este acea persoana care va iesi din cutie si va spune: Hai, incepem sa facem asta pentru sport. Nu cunosc situatia juridica, dar asa cum se face in alta parte, se poate si in Romania. Nu e ceva ce cerem pentru noi, este o necesitate pentru ca e foarte, foarte tarziu, a precizat ea.

Nadia Comaneci a participat, joi, alaturi de aproximativ 20 de copii la un curs de initiere in gimnastica in cadrul proiectului sau intitulat GymNadia. La eveniment au mai asistat mama sa, tefania Comaneci, presedintele Federatiei Romane de Tenis, Ion iriac si fosta gimnasta Diana Bulimar.

Sala de initiere in gimnastica si educatie fizica GymNadia este un proiect al Fundatiei iriac, realizat in colaborare cu Fundatia Nadia Comaneci, destinat copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.

AGERPRES (A-editor: Marius one, editor online: Irina Giurgiu)