Liiceanu: Socotesc că în clipa de faţă Humanitas este cea mai bogată editură din România
Bogatia unei edituri sta in portofoliul ei (...), daca are autorii doriti in clipa aceea de populatia unei tari. In al doilea rand, bogatia unei edituri sta in echipa pe care si-a format-o si in al treilea rand, in publicul pe care si-l apropie, a afirmat scriitorul.
El si-a amintit cum a fost invitat, in urma cu trei decenii, sa restructureze Editura Politica. Editura pe care am fost eu numit s-o restructurez, sa o azvarlim peste bord si sa punem in locul ei ceva care sa spele mintile oamenilor de 45 de ani de idiotizare ideologica, editura aceasta (...) nu era pe zero, era pe minus. Plecai dintr-un minus. Echipa pe care o mostenisem de la Editura Politica avea 15 redactori in departamentul de documente de partid. Erau inutilizabili. Nu de la zero am inceput, de la minus, a sustinut Liiceanu.
Acesta a apreciat ca in prezent toata elita intelectuala umanista a Romaniei constituie corpul de autori ai editurii. Socotesc ca in clipa de fata, dupa aceste trei criterii ale mele, Humanitas este cea mai bogata editura din Romania. Bogat nu inseamna bani, nu inseamna cifra de afaceri in clipa asta, a spus Liiceanu.
El a apreciat ca la Humanitas exista autori care au schimbat orbita, soarta unui domeniu. Astfel, a subliniat scriitorul, Lucian Boia, cu volumele sale, a mutat istoriografia in Romania de pe orbita nationalismului, al nationalismelor de tip Ceausescu si al mitologizarilor de tot soiul, pe linia stiintei. De asemenea, Mircea Cartarescu a schimbat soarta prozei romanesti, iar Andrei Plesu a creat o hermeneutica a crestinismului. Totodata, i-a evocat pe Ioana Parvulescu, autoarea datorita careia Caragiale a fost inteles altfel si pe Horia-Roman Patapievici, care a instituit istoria ideilor ca disciplina de sine statatoare.
Aici sunt acesti oameni care reprezinta bogatia reala a editurii, a spus Liiceanu la evenimentul aniversar de la Humanitas Cismigiu, unde au fost prezenti o parte din autorii editurii.
In acest context, scriitorul Radu Paraschivescu a marturisit ca experienta Humanitas l-a invatat ce moneda forte este in continuare prietenia si felul in care joaca in aceasta editura puterea admiratiei.
Mircea Cartarescu a aratat o scrisoare veche de 27 de ani, ce i-a fost trimisa de Gabriel Liiceanu, care il invita sa colaboreze cu editura.
Acestei scrisori eu ii datorez colaborarea cu Humanitas. (...) Pentru mine Humanitas a fost o mare sansa, pentru ca eu sunt un singuratic si as fi ramas poate asa, dincolo de faptul ca n-as fi avut unde sa public. La Humanitas mi-am gasit prietenii, a spus autorul.
Cei 30 de ani de la infiintarea Humanitas vor fi sarbatoriti prin conferinte, campanii de incurajare a lecturii, dar si cu doua carti-cadou: Povestea Insulei Humanitas, de Gabriel Liiceanu, deja publicata si Amintiri de la Humanitas, un volum colectiv ce va aparea in mai. Cele doua carti le sunt oferite clientilor editurii, la cumpararea unui volum.
Aniversarea va fi marcata, a explicat directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si printr-o serie de conferinte, care incepe cu un dialog Liiceanu-Patapievici si se va incheia cu o discutie intre Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu.
Evenimentele aniversare, a spus ea, sunt si prilejul de a afla ce e in spatele cartilor, cum arata in culise o carte, de ce costa cat costa o carte. Cred ca nu multa lume stie ca in spatele unei carti sunt 7-8, uneori chiar 10 oameni, pe langa autor si ce alte nume mai pot fi citite acolo, a punctat Bodea.
Humanitas a publicat, in 30 de ani, peste 3.000 de titluri si 30 de milioane de carti, arata reprezentantii editurii. AGERPRES/(A,AS - autor: Oana Ghita, editor: Antonia Nita, editor online: Alexandru Cojocaru)