Uniunea Ucrainenilor din Romania (UUR) a fost infiintata la 29 decembrie 1989 si a primit statutul de personalitate juridica in data de 14 februarie 1990, conform deciziei civile a Judecatoriei Sectorului I din Municipiul Bucuresti, arata lucrarea Dictionar al partidelor si coalitiilor politice si al uniunilor etnice din Romania (Agentia Nationala de Presa, 1993).

UUR este o organizatie cu profil etnic, neguvernamentala si nonprofit, cu personalitate juridica dobandita in baza Legii nr. 246/2005, cu deplina autonomie, care-si desfasoara activitatea in concordanta cu prevederile Constitutiei si ale legilor in vigoare din Romania, ale statutului sau, precum si cu documentele internationale referitoare la drepturile minoritatilor nationale. Totodata, UUR este o organizatie reprezentativa parlamentara a comunitatii ucrainene si face parte din Consiliul pentru Minoritatile Nationale din Romania, iar prin publicatiile ei, din Asociatia Presei Minoritatilor Nationale din Romania.

Potrivit art. 62 din Constitutia Romaniei si prevederilor legilor electorale ale Romaniei, UUR este o organizatie asimilata cu partidele si organizatiile politice.

Scopurile UUR sunt colaborarea armonioasa cu populatia majoritara, cu celelalte minoritati din Romania, precum si pastrarea traditiilor si obiceiurile nationale ale ucrainenilor. Sigla organizatiei cuprinde o carte deschisa si o faclie aprinsa deasupra ei.

Primul Congres al UUR a avut loc la Bucuresti, in zilele de 27-29 aprilie 1990, cu participarea a 150 de delegati si aproximativ 50 de invitati. tefan Tcaciuc, presedinte provizoriu pana la data congresului, a fost ales in functie pentru patru ani.

Cu acelasi prilej, s-a hotarat ca UUR sa aiba cinci organizatii de tinuturi, astfel: inutul Banat, Bucuresti si imprejurimi, Maramures, Bucovina si Dobrogea. Fiecare dintre cele cinci a avut prezidiul sau de conducere, ales prin vot secret, presedintii de tinut avand si functia de vicepresedinte al UUR. Conferinta Nationala a UUR urma sa aiba loc o data la doi ani, prima fiind programata in zilele de 25-26 aprilie 1992.

In anul 1991, UUR a devenit membra a Congresului Mondial al Ucrainenilor Liberi cu sediul la Toronto, Canada. In prezent, UUR este membra si a Congresului European al Ucrainenilor, a Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare si a Asociatiei pentru legaturile cu ucrainenii de peste hotarele Ucrainei (Asociatia Ucraina - Lumea).

Inca de la infiintare, UUR a avut ca organe de presa publicatiile Nas Holos (Glasul nostru) si Ukrainskei Visnek (Curierul ucrainean). Prima este o revista literara, iar cea de-a doua poate fi considerata purtatoarea de cuvant a UUR. Alte publicatii sustinute de UUR sunt Vilne Slovo si Ecouri ucrainene, potrivit uur.ro.

UUR a fost reprezentata in Parlamentul Romaniei de tefan Tcaciuc (n. la 13 ianuarie 1936, in com. Danilea, jud. Suceava; d. la 27 iulie 2005, Bucuresti) in legislaturile 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004 si o parte din legislatura 2004-2008. Dupa decesul sau, a fost inlocuit de deputatul tefan Buciuta, care a facut parte si din legislatura 2008-2012. La randul sau, Ion Marocico a fost deputatul UUR in legislatura 2012-2016. Din 2016 pana in prezent, deputatul UUR este Nicolae Miroslav-Petretchi, cel care ocupa si functia de presedinte al Uniunii, conform uur.ro.

Potrivit recensamantului din 2011, in Romania locuiesc 50.900 de etnici ucraineni. Dintre acestia, peste 32 de mii locuiesc in regiunea de nord a Romaniei, in special in judetele Maramures si Satu Mare. Aproximativ sase mii se afla in judetele Suceava si Botosani, iar in judetele Timis si Caras Severin traiesc peste opt mii. Aproximativ o mie cinci sute de etnici ucraineni traiesc in judetele Tulcea si Galati, potrivit romania.mfa.gov.ua. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian D darlat)