Saptamana Modei de la Londra va debuta vineri cu peste 60 de prezentari programate pana marti, inclusiv mult asteptatele parade ale caselor Burberry si Tommy Hilfiger, dar cu o participare ce se anunta redusa din cauza epidemiei de pneumonie cauzata de noul tip de coronavirus depistat in China, informeaza AFP.

British Fashion Council (BFC), organismul ce reprezinta interesele industriei de moda din Marea Britanie, a anuntat saptamana trecuta ca se asteapta ca numarul companiilor media si al comerciantilor cu amanuntul chinezi sa fie considerabil redus din cauza restrictiilor de calatorie. Incercand sa se adreseze totusi si clientilor chinezi, vom face tot ce este posibil pentru ca defilarile sa poata fi vazute de publicul care nu poate sa calatoreasca si exploram alte parteneriate cu scopul de a creste vizibilitatea acestor show-uri, a declarat intr-un comunicat Caroline Rush, directoarea BFC.

Epidemia de Covid-19 a afectat deja peste 60.000 de persoane si a provocat cel putin 1.300 de morti in China dupa aparitia sa in decembrie. Noua cazuri au fost depistate in Marea Britanie.

Ca masura de precautie, actiuni de curatare in profunzime a principalului spatiu in care vor avea loc defilarile de moda din capitala britanica vor fi organizate in fiecare zi si distribuitoare de solutie hidroalcoolica, cu rol de dezinfectare, vor fi puse la dispozitia spectatorilor.

In pofida acestui climat mohorat, personalitatile modei britanice se afla pe afisul evenimentului, pentru a-si prezenta colectiile feminine toamna-iarna pentru sezonul 2020/2021, iar printre ele se afla regina modei punk-rock Vivienne Westwood, vineri, si Pam Hogg, duminica.

Alaturi de alte nume mari precum britanicii Chalayan, J.

W. Anderson si Victoria Beckham, francezul Roland Mouret si sarboaica Roksanda Ilincic, isi vor prezenta colectiile si tineri designeri proveniti din incubatorul de talente Fashion East, precum Petar Petrov, un stilist bulgar de origine ucraineana, care si-a lansat marca omonima la Viena in 2009 si care isi va face debutul in acest an la evenimentul londonez.

O moda mai verdeRenuntand la New York Fashion Week, Tommy Hilfiger a ales sa isi prezinte colectia la Londra, duminica, punand accent pe dimensiunea durabila si sustenabila a creatiilor sale.

La fel ca el, tot mai multi creatori sunt preocupati de impactul modei asupra mediului si aleg sa foloseasca materiale regenerabile si sa sustina artizanatul local. Aceasta tendinta se va reflecta in special in colectiile marcilor britanice Mulberry, Johnstons si Elgin, dar si Phoebe English, care isi produce intreaga gama doar in Anglia.

Criticata de activistii miscarii ecologiste Extinction Rebellion, aflati la originea mai multor proteste organizate in marja defilarilor, moda britanica incearca sa isi schimbe imaginea si sa valorifice bunele practici ale acestui sector, prezentand, de exemplu, o expozitie consacrata modei pozitive.

Marti, tanara creatoare Rosh Mahtani, fondatoarea brandului de bijuterii Alighieri, va primi Premiul Elizabeth II pentru moda, atribuit pentru al treilea an si care recompenseaza o abordare etica, a subliniat BFC intr-un comunicat.

Aceasta londoneza care a crescut in Zambia, unde parintii ei de origine indiana tineau un magazin, realizeaza bijuterii in placi de aur inspirate din Divina Comedie a lui Dante Alighieri.

Atribuit pentru prima data in acest an, un premiu Karl Lagerfeld pentru inovatie va fi decernat luni, la un an de la moartea acestui star al modei haute-couture.

Sambata si duminica, London Fashion Week se va deschide partial si pentru publicul larg. Contra sumei de 135 de lire sterline (162 de euro), pasionatii de moda au putut sa cumpere bilete care le permit sa asiste la defilarile brandurilor Temperley London, sambata, si De La Vali, duminica. Daca vor aprecia anumite creatii vestimentare, spectatorii vor putea sa le cumpere imediat dupa prezentarile de moda, din magazine temporare deschise cu aceasta ocazie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Badescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivascu)