Croatia spera ca pana la sfarsitul anului sa-i fie ridicate vizele pentru SUA si se asteapta de asemenea sa incheie cu Washingtonul un acord pentru evitarea dublei impuneri, a anuntat vineri la Munchen ministrul croat de externe, Gordan Grlic Radman, potrivit agentiei croate Hina.

Croatia, Romania, Bulgaria si Cipru sunt singurele statele membre ale UE care inca nu sunt cuprinse in programul Visa Waiver. La sfarsitul anului trecut Statele Unite au eliminat vizele de calatorie pentru cetatenii polonezi.

Ministrul Grlic Radman s-a intalnit vineri la Munchen cu secretarul american de stat Mike Pompeo, oficialul croat afirmand dupa aceasta discutie ca regimul vizelor si incheierea unui acord pentru evitarea dublei impuneri ar trebui solutionate pana la sfarsitul anului in curs. Am indeplinit toate conditiile si aceasta este doar o chestiune de timp. Este in interesul atat al oamenilor de afaceri croati cat si al celor americani, a afirmat in fata presei seful diplomatiei croate.

Intrebat daca, la fel ca SUA, Croatia isi va retrage trupele din Afganistan, seful diplomatiei croate a raspuns ca Zagrebul va actiona in cooperare cu Washingtonul.

Fara sa intre in detalii, el a mai declarat ca in aceasta discutie avuta cu Pompeo, inaintea conferintei de securitate de la Munchen, a fost abordata si chestiunea achizitiei de Croatia a unor avioane de lupta.

AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)