Autoritatile din Germania au arestat 12 persoane, toate avand cetatenie germana, in urma perchezitiilor efectuate vineri in sase landuri si care au vizat o presupusa grupare terorista de extrema dreapta, informeaza dpa si AFP.

Gruparea, formata in septembrie anul trecut, urmarea distrugerea ordinii de stat si a societatii germane, a indicat intr-un comunicat parchetul din Karlsruhe.

Potrivit parchetului, membrii ei ar fi intentionat sa comita atentate impotriva unor responsabili politici, solicitanti de azil si persoane de confesiune musulmana pentru a genera o situatie apropiata de un razboi civil.

Planurile gruparii nu prinsesera inca forma concreta, au precizat procurorii.

Autoritatile germane se tem de o ascensiune a terorismului de extrema dreapta, dupa o serie de incidente, mai ales asasinarea, in iunie anul trecut, a unui ales local cunoscut pentru sustinerea sa fata de migranti si membru al Uniunii Crestin Democrate a cancelarei Angela Merkel.

Walter Lubcke, gasit mort la 2 iunie 2019 pe terasa casei sale din Istha (landul Hessa), primise in prealabil amenintari cu moartea. Crima, in legatura cu care a fost arestat un neonazist, a creat o unda de soc in Germania, unde extrema dreapta inregistreaza succes dupa succes electoral, mai ales in fosta RDG, unde aripa cea mai radicala a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) se afla in vizorul serviciilor de securitate, noteaza AFP.

In octombrie anul trecut, un nou caz a zguduit Germania. Atunci, un tanar care s-a declarat adept al extremei drepte si negationist a incercat sa comita un atentat la o sinagoga din Halle, in fosta Germanie de est, dar nu a reusit sa patrunda in lacas si a deschis focul la intamplare pe strada, omorand doi oameni si transmitandu-si crimele in direct pe internet.

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)