eful guvernului de uniune nationala libian (GNA) recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a deplans sambata faptul ca nu are un partener de pace pentru a gasi o solutie la conflictul din Libia, cu referire la rivalul sau, maresalul Khalifa Haftar, transmite AFP.

Sarraj a estimat intre altele ca, la zece luni dupa debutul ofensivei fortelor lui Khalifa Haftar contra capitalei Tripoli, tarile care l-au sustinut pe omul-forte din estul Libiei au pierdut pariul crezand ca favoritul lor isi va atinge obiectivele.

Noi nu avem un partener de pace, a afirmat intr-o conferinta de presa Al-Sarraj, al carui guvern se afla la Tripoli. El a acuzat fortele lui Haftar ca au incalcat in mod repetat incetarea focului introdusa pe 12 ianuarie la initiativa Rusiei si a Turciei.

Fayez al-Sarraj a salutat, totusi, adoptarea in aceasta saptamana de Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii care solicita o incetare a focului durabila. Aceasta rezolutie este prima adoptata de Consiliul de Securitate dupa lansarea, la 4 aprilie 2019, a ofensivei maresalului Haftar contra orasului Tripoli.

Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Iordania, in timp ce GNA beneficiaza de sustinerea Turciei.

Rusia este acuzata de mai multe luni ca a sustinut transportul in Libia a mai multe mii de mercenari dintr-un grup privat apropiat de presedintele rus, in sprijinul maresalului Khalifa Haftar, insa Moscova a negat orice implicare.

AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor online: Alexandru Cojocaru)