Statele din Uniunea Europeana trebuie sa fie dispuse sa intervina in solutionarea crizelor internationale sau, in caz contrar, risca sa prelungeasca paralizia existenta in politica lor externa, a declarat duminica, la Munchen, seful diplomatiei europene Josep Borrell, potrivit Reuters.

Europa trebuie dezvolte un apetit pentru putere, a spus Borrell la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, subliniind ca nu este vorba doar despre puterea militara.

Trebuie sa fim capabili sa actionam ... nu facand comentarii si exprimand temeri in fiecare zi, a afirmat inaltul demnitar european adresandu-se liderilor politici, parlamentarilor si diplomatilor prezenti la Munchen.

El a accentuat ca prin competitivitatea sa economica UE si-a sporit asa-numita soft power, dar influenta blocului comunitar in lume a scazut in parte pentru ca politica America in primul rand, promovata de presedintele SUA Donald Trump, a subminat prioritatile europene.

Atunci cand nu exista unanimitate (in Uniunea Europeana), majoritatea ramasa trebuie sa actioneze, a mai afirmat fostul ministru de externe spaniol.

AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor online: Anda Badea)