Armata israeliana a afirmat -duminica- ca a dejucat o tentativa de atac cibernetic din partea miscarii palestiniene Hamas, care -potrivit ei- cauta sa pirateze telefoanele mobile ale soldatilor sai, invadandu-le cu false profiluri de tinere femei seducatoare, informeaza AFP.

Telefoanele catorva zeci de soldati au fost tinta vizate, dar armata considera ca nu a existat vreo pierdere importanta de informatii, a declarat purtatorul sau de cuvant, Jonathan Conricus.

Aceasta este a treia tentativa de atac cibernetic de acest gen din partea Hamas, inamic declarat al Israelului, in ultimii patru ani, care au vizat smartphone-urile soldatilor, potrivit armatei.

Mesaje presupuse a proveni de la tinere femei seducatoare au fost trimise soldatilor prin aplicatiile Facebook, WhtasApp, Instagram si Telegram, a explicat purtatorul de cuvant. Este pentru prima oara cand Hamas utilizeaza Telegram, a precizat el.

Odata contactul stabilit, soldatii erau incurajati sa dea click pe o legatura pentru a descarca o aplicatie care permite schimb de fotografii.

Aceste aplicatii - pe care militarii le-au identificat ca fiind Catch&See, ZatuApp si GrixyApp - trebuiau sa infecteze telefoanele soldatilor cu cu malware si sa permita acces total la aparate.

Armata nu a precizat prin ce mijloace ca aceste piratari erau facute de Hamas, dar a evocat probe evidente.

Atacul a fost lansat in urma cu cateva luni si Israelul desfasoara o activitate defensiva in ultimele zile, fara ca totusi sa excluda represalii, a afirmat Conricus, fara sa precizeze natura acestor represalii.

Actiunile ostile ale Hamas in lumea virtuala au repercusiuni in lumea reala, a denuntat el.

Un armistitiu fragil este in vigoare din luna mai intre Israel si Hamas, care controleaza Fasa Gaza. Trei razboaie au opus cele doua tabere din 2008. AGERPRES (AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)