Procurori federali ai SUA l-au acuzat joi pe Patrick Crusius de infractiuni motivate de ura in legatura cu atacul armat din august 2019, pe care l-a comis intr-un centru comercial Walmart din orasul texan El Paso si in care si-au pierdut viata 22 de oameni, informeaza dpa.

Tocmai am anuntat cel de-al 90-lea cap de acuzare impotriva barbatului care a ucis 22 de oameni si a ranit multi altii in El Paso, pe 3 august, a informat procurorul general-adjunct Eric Dreiband pe Twitter. Echipa noastra este hotarata sa obtina dreptate pentru victimele acestei ingrozitoare infractiuni motivate de ura si a acestui act de terorism intern, a adaugat el.

In rechizitoriu este invocat faptul ca Patrick Crusius a deschis focul cu o pusca de asalt si a tras in numeroase persoane... ceea ce a dus la uciderea a 22 de persoane si ranirea multor altora, precizeaza un comunicat al Departamentului Justitiei.

In rechizitoriu se subliniaza, de asemenea, ca barbatul de 21 de ani a publicat in aceeasi zi online un document in care sustine ca acesta a fost un atac ca raspuns la invazia hispanica din Texas.

In total, cele 90 de capete de acuzare il incrimineaza pe barbatul de 21 de ani cu 22 de infractiuni motivate de ura care au dus la moarte, 23 de infractiuni care au implicat intentia de a ucide si 45 de infractiuni armate motivate de ura.

Crusius risca inchisoarea pe viata sau pedeapsa cu moartea, a informat Departamentul Justitiei, adaugand ca procurorul general va decide daca va cere pedeapsa cu moartea ulterior.

El a fost pus deja sub acuzare la nivel de stat si a pledat nevinovat in cazul omuciderilor, in cadrul unei scurte infatisari in instanta, in octombrie trecut.

Potrivit oficialilor, Crusius a tintit in timpul atacului in special mexicani. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)