Europarlamentarul Dacian Ciolos, liderul PLUS, a declarat vineri, ca, prin deschiderea unui birou in Brasov, vrea sa se informeze asupra prioritatilor si sensibilitatilor din zona, pe care apoi sa le sustina in Parlamentul European, dar sa si tina la curent comunitatea de aici cu proiectele legislativului comunitar.

Totodata, el a dat asigurari ca, in Brasov, Alianta USR-PLUS va avea un candidat comun.

Dincolo de dezbaterile pe care le organizam aici, pentru ca eu si echipa mea de aici sa fiu informat care sunt prioritatile de aici, sensibilitatile de aici, vreau sa ne asiguram ca diferiti actori - mediul de afaceri, organizatii nonguvernamentale, administratia locala - sunt informati si inteleg care sunt proiectele legislative care sunt pe masa Parlamentului European. Asta e intr-o prima faza de informare. Apoi, cand vom avea texte legislative si vom putea sa depunem amendamente pe care le vom negocia impreuna cu Consiliul de Ministri si cu Comisia Europeana, noi, in functie de prioritatile, de sensibilitatile de aici, vom putea depune amendamente care sa ne asigure ca legislatia europeana, odata adoptata, e favorabila si asteptarilor de aici, a afirmat Ciolos.

Acesta a adaugat ca, fiind in PE, la intersectia mai multor culturi, medii sociale, cu contacte in mai multe state membre il va ajuta sa faciliteze contacte ale oamenilor de afaceri din regiunea centrala a tarii cu cei din alte state ale UE.

Voi organiza in fiecare an grupuri ale comunitatii de aici care sa vina in vizita la Parlamentul European si sa inteleaga direct, de la sursa, cum functioneaza institutiile europene si sa-si stabileasca contacte acolo, direct. Voi putea facilita contacte ale organizatiilor profesionale ale comunitatii de aici cu Comisia Europeana, a mai spus Dacian Ciolos.

In ceea ce priveste alegerile locale, liderul PLUS a subliniat ca, la Brasov, dar si in alte orase mari, Alianta va avea un candidat unic.

Suntem in faza in care filialele negociaza lista acestor candidati unici. Aceasta poate fi rezultatul discutiilor si negocierilor conducerilor celor doua filiale sau al unor instrumente de departajare a candidatilor dintre cel al PLUS si cel al USR. Cred ca, in perioada imediat urmatoare, cele doua filiale vor fi in masura sa va anunte candidatul. Dar, cu siguranta, aici, la Brasov, vom avea un candidat comun si indiferent cine va fi acela (...) el va fi sustinut de noi si va fi sustinut de mine, a punctat Ciolos.

Cu acelasi prilej, fostul premier a vorbit si despre atmosfera din PE de dupa Brexit, catalogand-o ca fiind una de tristete.

Suntem intr-o situatie la nivel mondial in care nicio tara europeana, fara exceptie, singura nu mai inseamna mare lucru, nici economic, din punct de vedere politic sau din punct de vedere al influentei in politica de securitate, oricat de influenta ar fi fost in trecut. (...) Din acest punct de vedere, e o tristete. (...) Brexitul este si rezultatul politicii iresponsabile a unor politicieni - avem si noi falitii nostri - politicieni care vin la Bruxelles sa negocieze cu ceilalti colegi, dupa care se duc acasa, in capitalele lor si se lauda cum s-au batut ei ca sa apere interesele unei tari sau alteia. Nu vorbesc despre partea pozitiva, despre ce facem noi in comun, a afirmat Ciolos, raspunzand unei intrebari.

Presedintele PLUS si al grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, si-a deschis, vineri, la Brasov primul birou local de europarlamentar. AGERPRES/(A - autor: Diana Dumitru, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)