Militantul de extrema dreapta Carlos Garcia Julia, unul dintre autorii atentatului contra unor avocati comunisti la Madrid in 1977, cunoscut drept masacrul de la Atocha, a fost intemnitat vineri in Spania dupa ce a fost extradat de Brazilia, a anuntat administratia penitenciarelor spaniole, potrivit AFP.

Arestat in metropola braziliana Sao Paulo la finalul lui 2018, Carlos Garcia Julia a fost extradat in Spania, unde a ajuns vineri dimineata, escortat de trei politisti.

El a fost intemnitat la inchisoarea Soto del Real, din apropiere de Madrid.

Astazi democratia si justitia triumfa inca o data, a comentat pe Twitter premierul socialist spaniol Pedro Sanchez. Hace 43 a os mat a 5 personas en el atentado de Atocha. Una matanza que no pudo frenar el deseo de libertad de toda una sociedad. Hoy la Democracia y la Justicia vuelven a triunfar. Hoy llega a Madrid uno de sus asesinos, Carlos Garc a Juli , tras ser extraditado por Brasil. https://t.co/AX5EgutST3 Pedro S nchez (@sanchezcastejon) February 7, 2020 Pe 24 ianuarie 1977, Carlos Garcia Julia si alti cativa militanti de extrema dreapta au impuscat mortal trei avocati comunisti, un student la Drept si un functionar.

Masacrul de la Atocha, dupa numele strazii unde a avut loc atentatul, a socat Spania post-franchista, aflata in plina tranzitie catre democratie.

Garcia avea la acea vreme 24 de ani si milita in sanul partidului de extrema dreapta franchist Fuerza Nueva.

Condamnat in 1980 la 193 de ani de inchisoare pentru cinci asasinate si patru tentative de asasinat, el a fost eliberat conditionat in 1991 si urma sa execute restul pedepsei sub supraveghere in Paraguay, dar a fugit, incepand o urmarire a sa in America de Sud.

A fost arestat in 1996 in Bolivia pentru trafic de droguri, fiind condamnat la sase ani de inchisoare, dar a reusit sa fuga in timpul unei permisii. Foto: (c) Fernando Bizerra / EPA Garcia Julia a fost arestat la Sao Paulo in decembrie 2018, iar in august 2019 Curtea Suprema a Braziliei a autorizat extradarea sa. La inceputul lunii ianuarie, autoritatile braziliene au notificat Madridul in legatura cu extradarea sa. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)