Prim-ministrul Ludovic Orban, a declarat, vineri, la fabrica Ford din Craiova, ca pentru a putea crea un stimulent in inceperea productiei de masini electrice in Romania trebuie sa existe un parteneriat foarte serios intre producatori si autoritatile guvernamentale.

Am discutat de noua orientare in politica europeana, de pactul verde si de posibilele consecinte. Aici in mod clar pentru a putea crea un stimulent in inceperea productiei de masini electrice (n.red. in Romania) cu siguranta trebuie sa existe un parteneriat foarte serios intre industrie, intre producator si autoritatile guvernamentale, a spus Orban dupa ce a vizitat fabrica Ford.

Premierul a precizat ca pentru a demara aceasta posibila productie a unor automobile electrice sau hibride sunt determinanti mai multi factori, printre care se afla si dezvoltarea unei infrastructuri de statii de incarcare electrica, pentru care exista si posibilitatea de a utiliza fonduri europene pentru a dezvolta o retea pentru utilizarea masinilor electrice.

Orban, care a efectuat un test-drive cu noul model Ford Puma fabricat la Craiova si a participat la o cursa cu ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman, a mai afirmat ca a vizitat prima oara fabrica de automobile din Craiova.

Am vizitat sectia de montaj, care m-a impresionat atat prin dotarile extrem de moderne, prin gandirea fiecarei operatiuni, prin faptul ca este in continua imbunatatire, intr-o permanenta perfectionare care duce la cresterea calitatii, la scaderea costurilor si la o manevrare mai usoara din punct de vede al angajatilor in realizarea diferitelor operatiuni. Ford a investit 1,5 miliarde euro in Romania, construind o fabrica foarte moderna, care are o contributie majora la dezvoltarea economica a zonei si a Romaniei, care e pe locul doi ca exporturi intre companii. Prin tot ce putem face vom incuraja o astfel de investitie care este in beneficiul atat al companiei, cat si al dezvoltarii economice a Romaniei, a mai afirmat premierul.

Acesta a mai declarat ca a discutat cu oficialii Ford despre imbunatatirea infrastructurii de transport, despre drumul expres Craiova-Pitesti, de tronsonul de autostrada Pitesti-Sibiu, care inchide coridorul IV pan-european, dar si despre posibila finantare pe programul Connecting Europe Facility a legaturii pe autostrada intre Craiova si Lugoj, care sa faca legatura cu coridorul IV pan-european, precum si despre simplificarea procedurilor si reducerea timpului de asteptare la granite, pentru a creste competitivitatea fabricii Ford din Romania.

Presedintele Ford Romania, Ian Pearson, a afirmat ca anul acesta este unul special pentru companie, deoarece pentru prima data produce doua vehicule in acelasi timp la in sectiile fabricii din Craiova - Ford EcoSport si noul Ford Puma, iar in plus a adaugat la motorul ecoBoost de 1 litru si o versiune mild-hybrid.

Domnul premier a condus noul Ford Puma si a avut o cursa cu domnul ambasador. Suntem foarte incantati sa vedem ca noul Ford Puma este deja livrat in Europa pe masura ce ne aflam in pragul lansarii comerciale a acestui model. Feedback-ul pe care l-am primit de la primii nostri clienti si de la unii reprezentanti ai presei auto care au condus noul Puma este fantastic. Ford Puma construit exclusiv la Craiova a obtinut punctaj maxim de 5 stele in cadrul testelor de siguranta Euro NCAP si este prima masina produsa in Romania cu tehnologie hibrida integrata. Ford Craiova nu doar produce vehicule excelente, ci si mult premiatul motor EcoBoost de 1 litru pe care il livram la fabricile noastre de asamblare a vehiculelor din Europa si Asia, a spus Pearson.

Din delegatia guvernamentala care a vizitat vineri fabrica Ford din Craiova au mai facut parte ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ionel-Ciuca, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Nicolae-Bode, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, ministrul Tineretului si Sportului, Marian Ionut Stroe. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrica, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lazaroiu)