Minecraft este un joc de aventura de tip „open-world” scris in Java, creat de Markus Alexej Persson, porecla lui fiind Notch, ulterior dezvoltat de catre compania suedeza Mojang.

Jocul nu are o grafica impresionanta, mapa este alcatuita din cubulete, dar cu ajutorul unui shader se schimba radical calitatea acestui joc.

Acest joc are la baza 2 idei: creativitate si constructie, pe baza careria poti construi orice doresti, in orice loc, chiar si sub apa. Nu-ti vine sa crezi de cate dispune acest joc, intr-adevar este foarte criticat de lume in ultimul timp deoarece nu prea mai este jucat, ceea ce i-a slabit puterea in topurile jocurilor.

Minecraft a fost lansat in anul 2009 in varianta beta, 2 ani mai tarziu aparand versiunea full. Acest joc a facut un profit considerabil companiei Mojang, in perioada aceea avand un pret foarte bun. De asemenea, este disponibil pentru: PC, XBOX, PlayStation si varianta Pocket Edition.

Gamerii au la dispozitie ori sa joace singleplayer, ori multiplayer. Pe singleplayer au posibilitatea sa aleaga intre 3 moduri: Survival, Creative si Adenture. In primul mod, e ca si cum ar supravietui, din start fara nici-o resursa, trebuind sa caute mancare, lucruri pentru construit si toate cele. In al doilea mod, au posibilitatea la toate lucrurile din joc, jucatorul bazandu-se doar pe construit, iar ultimul dispune de o dificultate foarte ridicata.

Optiunea multiplayer are posibilitatea de a lasa jucatorii sa joace pe aceeasi lume, in echipa. Cei care nu-si permit sa deschida un server de minecraft, pretul hostului fiind unul maricel, pot alege sa faca un server de hamachi, jucand in perioada dorita. Se poate spune ca serverele cu vechime au ajuns astazi la un nivel ridicat cu o multime de jucatori. Un exemplu poate fi un server strain cu diferite moduri, avand 40.000-50.000 jucatori in timp real, acesta se nume Hypixel.

Jocul dispune de biomuri, de jungla, savana, desert, cam ce se poate intalni si in viata reala, jucatorii putand sa exploreze munti, campii, paduri sau chiar pesteri, harta fiind infinita. De-a lungul jocului, apar personaje, precum sateni, scheleti, zombi, animale si pasari. Cand le omori pe acestea elimina xp avand posibilitatea de a pune vraja pe unelte, armura sau sabii. Pasarile si animalele se pot vana fiind o sursa de mancare.

Se poate explora in cautare de diferite plante, fructe sau legume, fie pentru mancare, fie pentru ornament.

Se pot construi ferme pentru cereale sau tarcuri pentru animale, in locul dorit, o modalitate buna pentru inmultire.

Serverele din Romania s-au inmultit extrem de mult, ajungand sa fie un fel de afacere, deoarece erau multi donatori, pentru diferite graduri sau pentru iteme (lucruri). Cei care donau pentru un grad anume, erau foarte respectati de catre playerii simplii, pentru ca acestia aveau posibilitatea de a bana sau de a scoate pe cineva de pe server. In ultimul timp, serverele sunt in scadere comparativ cu anii trecuti, deoarece multi s-au plictisit.

In luna Octombrie a anului 2014, jocul a fost vandut de peste 60 milioane de ori. O luna mai tarziu, Microsoft a cumparat Mojang, si de asemenea proprietatea intelectuala a jocului minecraft in schimbul a 2.5 miliarde de dolari.