Cand intri in biserica, sa-ti aduci aminte ca ea este casa lui Dumnezeu. Sa stai in ea cugetind neincetat in mintea ta ca te afli in casa Lui. i sa nu lasi nici o clipa sa fuga din mintea ta gindul ca Dumnezeu Se afla alaturi de tine. i sa nu-ti ingadui niciodata, sub nici []Cand intri in biserica, sa-ti aduci aminte ca ea este casa lui Dumnezeu. Sa stai in ea cugetind neincetat in mintea ta ca te afli in casa Lui. i sa nu lasi nici o clipa sa fuga din mintea ta gindul ca Dumnezeu Se afla alaturi de tine. i sa nu-ti ingadui niciodata, sub nici un motiv, vreo libertate si vreun confort in miscarile tale, cat timp te afli inlauntrul bisericii.

Cu cat traiesti mai atent si mai aspru, cu atat mai salbatic te ataca vrajmasul. Incearca sa te traga in pacat mai ales in sarbatori. Sa le astepti pe toate. Sa fii pregatit pentru toate Domnul este indurator. Sarbatorile pricinuiesc daruri. i voi veti lua ceva si va veti incredinta de asta dupa multi ani, poate chiar dupa 40 de ani Atunci veti intelege ce dar v-a trimis Domnul in sarbatoarea cutare.

Gindurile indoielii, precum si cele rusinoase si de hula, trebuie sa le dispretuiti. Sa nu le dati nici o importanta! Dispretuiti-le! i atunci vrajmasul diavol nu va mai rezista, ci va fugi. Diavolul nu rezista dispretului, deoarece a fost calcat. Dar daca incepeti totusi acest dialog cu gindurile (nu uitati ca gindurile aceste nu sunt ale voastre, ci ale vrajmasului, venite din afara), diavolul va va aduce atatea ginduri, incat va vor incovoia si asa va vor intuneca .

Sa nu dati importanta faptului ca dupa Sfinta Impartasanie va vin multe ginduri urate si dorinte rele. Satana va lupta mai tare in aceasta zi, ca sa va pierdeti folosul ce l-ati primit. () i sa nu spuneti niciodata: Maine ma voi impartasi, ci: Daca Domnul se va milostivi si ma va invrednici, ma voi impartasi.

Cind te tulbura ginduri de frica pentru mahnirile ce vor urma, sa nu incepi sa vorbesti cu ele, ci sa spui simplu: Faca-se voia Domnului! i asta te va umple de liniste. Toate faptele noastre cele bune trebuie sa fie incercate, adica probate daca sunt cu adevarat dupa Dumnezeu. Toate, chiar si credinta noastra. Incercarea se face prin amaraciuni si suferinteMindria este urmata la fiecare pas de desfranare. Asadar este bine sa ne osindim pe noi insine si sa ne smerim....