Ce spune Sfantul Efrem Sirul despre lupta duhovniceasca a celui credincios Iata, pe ascuns, cu viclesug, ii lupta Satana pe oameni, zice Sfantul Efrem Sirul, dar Hristos ii risipeste toata bantuirea lui si pe noi ne intareste pentru a-l birui pe dansul. Lupta ta, frate, nu este asa cum s-ar intampla, nici vrednica de ras. []Ce spune Sfantul Efrem Sirul despre lupta duhovniceasca a celui credinciosIata, pe ascuns, cu viclesug, ii lupta Satana pe oameni, zice Sfantul Efrem Sirul, dar Hristos ii risipeste toata bantuirea lui si pe noi ne intareste pentru a-l birui pe dansul.

Lupta ta, frate, nu este asa cum s-ar intampla, nici vrednica de ras. Ci toti ingerii si Insusi Stapanul acestora privesc lupta pe care tu o dai impotriva vrajmasului. Deci cand tu te vei face biruitor impotriva vrajmasului, atunci ingerii, bucu randu-se, Il slavesc pe Dumnezeu, Cel ce ti-a dat tie putere ca sa-l birui pe cel viclean. Pentru aceasta si razboiul mai mult se creste, ca mai lamurit si mai iscusit sa te faci si Dumnezeu sa Se slaveasca iar oamenii sa se faca tie urmatori.

Sa nu ramai biruitDaca sageata vicleanului te-a ranit pe tine, tu nicidecum sa nu cazi in deznadajduire, ci, de cate ori te-a biruit, sa nu ramai invins, sa nu ramai biruit. Ci, indata sculandu-te, da razboi impotriva vrajmasului. Ca si Dumnezeu e gata sa-ti dea tie dreapta Sa, ca sa te scoale pe tine din cadere. Cand tu vei intinde dreapta spre El, si El o va intinde pe a Sa, ca sa te ridice pe tine.

Toata truda pangaritului vrajmas este ca, dupa ce-ai gresit, sa te arunce in deznadaj duire. Dar tu, iubite, sa nu te pleci lui, ci de sapte ori de-ai cadea in zi, sarguieste-te sa te scoli si, prin pocainta, sa imblanzesti si sa impaci pe Dumnezeu.(Trebuie ca sa faci totul, fiindca ajutorul vine totdeauna acolo unde este dorinta de a lupta).

Sa nu lepezi armeleSa nu lepezi armele pe care Hristos ti le-a dat tie si sa nu dai bir cu fugitii in fata...