O fiinta nou-nascuta are nevoie pentru cresterea si desavarsirea ei de trei lucruri: de hrana, de curatenie si de caldura. Fara hrana, se usuca. Fara curatenie, putrezeste. Fara caldura, ingheata. Sufleteste este tot asa. Hrana fiintei noastre celei noi este Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu, Sfanta Scriptura, Painea Vietii si Euharistia. Cu hrana aceasta ne []O fiinta nou-nascuta are nevoie pentru cresterea si desavarsirea ei de trei lucruri: de hrana, de curatenie si de caldura. Fara hrana, se usuca. Fara curatenie, putrezeste. Fara caldura, ingheata. Sufleteste este tot asa.

Hrana fiintei noastre celei noi este Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu, Sfanta Scriptura, Painea Vietii si Euharistia. Cu hrana aceasta ne intretinem viata si cresterea Curatenia fiintei noastre celei noi este Rugaciunea. Prin ea ne descarcam sufletul. Prin ea ne limpezim privirile. Prin ea ne inlaturam zgura. Iar caldura fapturii noastre celei duhovnicesti este adunarea, dragostea, si partasia noastra cu fratii. Umblarea si trairea impreuna cu cei care au primit acelasi gand si acelasi duh cu noi. Fara aceste trei binecuvantate mijloace duhovnicesti, pe care Dumnezeu, Parintele fiintei noastre, ni le-a pregatit ca sa crestem si sa rodim prin ele cresterea si rodirea noastra nu e cu putinta sa se faca normal si sanatos. Fara aceste trei daruri ceresti, sufletul nascut din nou curand se va pierde iarasi sau se va impili(pipernici), ramanand fara crestere si fara roada, o starpitura netrebnica, ramasa pe veci in starea pe care o avea in clipa nasterii sale. Fara sa mai cresca si fara sa se implineasca niciodata la rostul sa de om, pentru care fusese randuit.

Trupeste astfel de creaturi starpite si impilite de obicei, mor indata.

Duhovniceste insa, vai, traiesc ani de zile, atat de multi, prin Lucrarea lui Dumnezeu.

Acestia nici nu se hranesc prin Cuvant si Impartasanie, nici nu se curata prin Rugaciune, nici nu se incalzesc prin frati. Nici nu se hranesc zilnic prin citirea si meditatia Cuvantului Evangheliei. Nici nu se curata de intinaciunile lor prin lacrimile rugaciunii fierbinti. Nici nu se imbraca in dragoste frateasca, dulce si calda, care este legatura desavarsirii (Col 3. 14; I Ptr 4, 8 ) Atunci cum sa nu se usuce, cum sa nu putrezeasca, cum sa nu inghete? Dupa astfel de mortaciuni duhovnicesti, Domnul, in loc de folos, are paguba. i lucrarea Lui, in loc de bucurie, are ocara. Dar ce minunata este faptura cea noua si sanatoasa care doreste si flamanzeste dupa hrana cea buna si dulce a Sfintelor Scripturi! Cu cat este mai sanatoasa si mai buna starea sa, cu atat se hraneste si se adapa mai cu placere din hrana cea buna si din Apa cea Vie a Sfintelor Scripturi. Din laptele ei cel duhovnicesc si proaspat. Din mierea ei cea dulce si...