Ce spun Sfintii Parinti Dam mai jos cateva din parerile si cuvintele Sfintilor Parinti cu privire la post si sanatate. Postul e folositor sanatatii Sa nu-mi pui inainte slabiciunea sanatatii tale, zice Sfantul Vasile cel Mare. Nu pot posti, zici tu, dar sa mananci fara incetare si sa-ti indopi pantecele cu mancaruri grele poti si []Ce spun Sfintii Parinti Dam mai jos cateva din parerile si cuvintele Sfintilor Parinti cu privire la post si sanatate.

Postul e folositor sanatatiiSa nu-mi pui inainte slabiciunea sanatatii tale, zice Sfantul Vasile cel Mare.

Nu pot posti, zici tu, dar sa mananci fara incetare si sa-ti indopi pantecele cu mancaruri grele poti si nu-ti vine greu. Eu stiu ca firilor slabe, subrede, doctorii nu le poruncesc mare catime de hrana, ci mai ales le recomanda infranarea. Deci tu, care esti in stare sa te ingreunezi cu atata mancare, de ce nu poti s-o faci si pe aceasta, sa postesti?Ce este mai lesnicios pentru pantece: de-a trece noaptea dupa o hranire usoara sau de-a se odihni sub povara unei hraniri imbelsugate?Puterea de viata cu care este inzestrat omenescul mistuie fara cazna o hrana cumpatata si o imprastie in trup; insa in fata unor mancaruri numeroase si felurite, ea e neputincioasa a si le insusi in intregime si, de pe urma faptului acestuia, se nasc tot felul de boli.

Prea multa mancare buna casuneaza nenorociri si firea sfarseste prin a cadea, fiind in neputinta de a sustine atata grasime.

Baga de seama tu, care nesocotesti momentan apa, sa nu poftesti intr-o zi o picatura dintr-insa, dupa pilda bogatului nemilostiv din Evanghelie.

Ingreunarea indelunga cu multe manca ruri aduce ingreuiere si nemistuire, iar aceste tovarase de neinlaturat ale desfatarilor prilejuiesc trupului boli grele.

Da-i si trupului ragazChiar si strangatorii de biruri, zice Sfantul Vasile, ingaduie adesea ragaz supusilor lor.

Sa lase si pantecele tau gurii tale cateva ragazuri, da-i si...