Ieremia 4, 3 Inima noastra este ogorul duhovnicesc unde se seamana samanta. Dar, ca in orice ogor, pentru ca samanta sa poata prinde radacini si sa creasca, trebuie ca ogorul sa fie lucrat. De aceea spune Cuvantul Domnului: Desteleni ti va un ogor nou si nu semanati in spini. Samanta cazuta in pamant nelucrat (langa [] Ieremia 4, 3 Inima noastra este ogorul duhovnicesc unde se seamana samanta. Dar, ca in orice ogor, pentru ca samanta sa poata prinde radacini si sa creasca, trebuie ca ogorul sa fie lucrat. De aceea spune Cuvantul Domnului: Desteleni ti va un ogor nou si nu semanati in spini. Samanta cazuta in pamant nelucrat (langa drum) a fost rapita de pasarile cerului ori s-a uscat; iar pe cea cazuta intre spini, desi s-a prins si a crescut, au inabusit-o spinii. Nu mai cea cazuta intr-un pamant bun, lucrat si curatit de buruieni, a putut creste si aduce roada (Matei 13, 18-23).

Daca dorim sa aducem roade, trebuie sa aram adanc ogorul inimii noastre, sa-l des telenim si sa-l curatim de buruienile pacatelor, prin pocainta. Altfel degeaba seamana si degeaba arunca Semanatorul semintele in ogorul inimii noastre.

Iubite frate, ti-ai cultivat tu vreodata o gorul inimii tale? A rupt vreodata plugul gliile sufletului tau? A fost semanata vreodata samanta cuvantului in tine? A prins radacini? Iar cand buruienile pacatului au prins radacini in ogorul tau, ai cau tat sa le smulgi afa ra, sau le-ai lasat sa creasca in voie?Cu un cu vant, esti tu un ogor lucrat sau o moina pli na de maracini? Sar man de tine, omu le, daca ogorul inimii nu-ti este inca arat si cultivat. Caci daca...