La Nașterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos
Dar cel mai mare eveniment din istoria lumii nu este de felul acesta; este un altul pe care stiinta n-are ochi sa-l vada: este Nasterea Mantuitorului. Din clipa in care s-a nascut Mantuitorul, istoria lumii s-a rupt in doua. De la Nasterea Mantuitorului incepe o lume noua, o viata noua. Nasterea Domnului a insemnat o facere din nou a lumii.
Dar ma grabesc sa spun ca aceasta covarsitoare insemnatate a Nasterii Domnului, pentru noi numai atunci are pret daca suntem si noi cuprinsi in ea. Nasterea Domnului trebuie sa insemne si pentru noi o rupere in doua a vietii noastre, un inceput de viata noua traita cu El.
Nasterea Domnului inseamna renasterea la o viata noua. Minunea din pestera Vifleemului nu pretueste nimic pentru mine si tine, draga cetitorule, cata vreme Mantuitorul nu se naste si la pestera sufletului nostru. Daca Hristos in tine nu s-a nascut zice un sf. Parinte atunci sa stii ca pe vecii vecilor tu esti un perdut . lar aceasta nastere inseamna a-l lasa pe Domnul sa intre in inima ta, in viata ta, in gandurile tale, in vorbele tale, in purt rile tale. Inseamna sa-l lasi pe El sa se faca Stapan, Poruncitor, Carmuitor in viata ta si sa nu faci nimic fara voia Lui. Fara acest inceput de viata noua, Nasterea Domnului n-are nici un pret pentru noi.
Pe crucea unui cimitir din Anglia, se poate ceti urmatoarea inscriptie:Aici odihneste N. N. A murit in varsta de 80 ani, dar a trait numai 3 ani.
Aceasta cruce spunea ca cel ingropat sub ea la varsta de 80 ani, traise numai 3 ani: Il aflase cu adevarat pe Dumnezeu numai de 3 ani. Ceilalti 77 erau niste ani traiti in zadar.
Din anii nostri, pentru vesnicie se vor socoti numai cei pe cari i-am trait cu Domnul si Evanghelia Lui. Precum in calendar se socotesc anii...