1. O, casa, o, familie, o, urmasi ai unui mare credincios al Domnului luptati sa fiti vrednici de el, caci si voi sunteti calatori pe pamant! Laudati-L si voi pe Domnul asa cum L a laudat acel mare suflet care a trait intre voi! Fiti vrednici de numele si de viata lui sfanta, ca []1. O, casa, o, familie, o, urmasi ai unui mare credincios al Domnului luptati sa fiti vrednici de el, caci si voi sunteti calatori pe pamant!Laudati-L si voi pe Domnul asa cum L a laudat acel mare suflet care a trait intre voi!Fiti vrednici de numele si de viata lui sfanta, ca sa fiti in vesnicie si voi alaturi de el langa Domnul, intr o astfel de vrednicie!2. Cata vreme inca lupta nu sa sfarsit,cata vreme inca incercarea n a trecut,cata vreme calatoria printre valuri continua inca, nu laudati pe nimeni, ci va rugati pentru toti.

Primejdia ne pandeste pana trecem dincolo de apa mortii.3. Cata vreme credinciosul este inca in mijlocul ispitelor, atata vreme este tot in primejdie.

In mijlocul datoriilor sale, este inca amenintat,in mijlocul privirilor atintite spre el cu ura sau cu nadejde, el este la o mare rascruce; inca nu laudati cu prea mare incredere pe nimeni, pana ce n a trecut mai intai biruitor in vesnicie.

Dupa aceea puteti sa l laudati oricat merita.4. Cata vreme traieste un om, inca nimeni nu poate fi sigur daca nu cumva o piedica nevazutasau o clipa de neatentie,sau un vrajmas neluat in seama il va tranti tocmai atunci cand parea ca i biruitor deplin,cand parea ca merita toate laudele.5. Ci laudati-l numai pe acela care intr adevar a biruit!Pe acela care, luptand curajos cu vrajmasul pana la sfarsit, a trecut in vesnicie biruitor!Pe acela care, pastrandu se curat in mijlocul tuturor ispitelor pe calea vietii,a murit neintinat de ele.

Pe acela da, avem datoria sa l laudam, urmandu l6. Pe acela care, suferind cu rabdare pana la capat, nu sa descurajat, ca sa tradeze sau sa fuga,si nu a cartit, ca sa batjocoreasca,si nu a lacomit, ca sa vanda,ci si a dat sufletul senin si rabdator in mainile lui Dumnezeu, cu liniste si cu multumire, biruind totul.

Da, numai pe acela sa l laudati.7. Numai acela e vrednic de lauda, care a trecut biruitor in vesnicie.

Fiindca numai acela a scapat de ispite deplin. i numai acela nu va va mai putea face de rusine sau de pagubape voi si pe Hristos.8. Pe acela care a biruit, insa, trebuie sa l laudati!Trebuie sa-L laudam neincetat pe Domnul nostru Iisus Hristos, caci El este Cel mai Maret Biruitor,El este Biruitorul arpelui,Biruitorul Fiarei,Biruitorul pacatului,Biruitorul Mortii,Biruitorul tuturor vrajmasilor Lui,Biruitorul Care i a supus toatesi Care i le va supune pe toate cate sunt in cer si pe pamant, si sub pamant.9. Numai El este Unicul Biruitor vrednic de toata lauda noastra a tuturor,de aceea toate cerurile Il lauda si toate veacurile vor slavi Numele Lui.

Prin biruinta Lui a venit puterea de biruinta si peste luptatorii Sai credinciosi. i prin marea Lui biruinta au sfarsit biruitori si cei care au pasit pe urmele...