Este o vreme si pentru noi, cum a fost o vreme si pentru Ierusalim, cand Mantuitorul Hristos i-a spus: Ierusalime, Ierusalime, de cate ori n-am vrut sa strang pe copiii tai cum strange gaina puii sub aripi si n-ati vrut! Iata ca de acum vor veni vrajmasii, te vor impresura cu santuri, te vor darama []Este o vreme si pentru noi, cum a fost o vreme si pentru Ierusalim, cand Mantuitorul Hristos i-a spus: Ierusalime, Ierusalime, de cate ori n-am vrut sa strang pe copiii tai cum strange gaina puii sub aripi si n-ati vrut! Iata ca de acum vor veni vrajmasii, te vor impresura cu santuri, te vor darama si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand erai cercetat! .

Noi multumim lui Dumnezeu ca ne gasim aici, in casa aceasta in care niste copii credinciosi si niste parinti credinciosi au cautat fata Domnului cand El i-a indemnat la aceasta. i de atunci fata lor si casa lor e luminata si bucuroasa. Chiar daca au venit uneori si furtuni, si intristari, si boli, ca acestea sunt in ordinea lucrurilor, in firea lucrurilor pe pamant, si nu-i nimeni numai sanatos.

Nu-i merge nimanui numai bine. i nu-i niciodata numai timp frumos.

Vin si incercari, dar, pentru cel credincios, Dumnezeu are totdeauna fagaduinte: Nu te teme, Eu sunt cu tine si te voi izbavi! .

Rugaciunea celui credincios are totdeauna o fagaduinta. Un credincios nu sufera niciodata in zadar.

Dupa ce trece vremea incercarii pentru ca si vremea aceasta isi are rostul ei , vine vremea bucuriei, dupa cum este scris: Seara vine plansul chinului amar, dimineata vine veselia iar .

Totdeauna vine veselia, pentru ca incercarile Domnului tin o clipa, dar indurarea si bucuriile Lui tin vesnic. Deci si peste casa aceasta, ca si peste orice casa de credinciosi, trebuie sa vina si incercarea, pentru ca este scris ca lui Moise cand a fost pe munte si L-a intrebat pe Dumnezeu: Doamne, de ce celor buni li se intampla in lume adeseori necazuri si suferinte, iar celor rai le merge bine? Domnul i-a zis: Moise, Moise, nu se cuvine niciodata ca omul sa intrebe pe Dumnezeu De ce? . Pentru ca omul trebuie sa stie ca Dumnezeu este Bun si Intelept si, oricand lucreaza, El stie ce lucreaza. Dar pentru ca M-ai intrebat, iata, iti spun: i cei buni gresesc pe pamant. i este scris: Nimic intinat nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu . i, pentru ca cei buni sa intre in cer, Dumnezeu ii curata prin suferintele lor putine de pe pamant, pentru ca sa aiba o rasplata vesnica cu El in cer. Pentru putinele lor fapte rele, cei credinciosi sufera pe pamant si vor fi rasplatiti in viata vesnica.

Iar in ce-i priveste pe cei rai pentru ca si cei rai fac cate-o fapta buna sau cate-o milostenie, ajuta cateodata biserica, fac cate-un bine si ei Dumnezeu spune: Adevarat va spun ca si acel ce a dat un pahar de apa nu-si va pierde rasplata . Atunci ce se intampla? Este asa ca, pentru putinele fapte bune ale celor rai, Dumnezeu le da lor rasplata pe pamant. Le merge bine, au de toate, se bucura de toate, nu sunt bolnavi, nu sunt saraci, nu sunt in locuri josnice. Ei se bucura de toate avantajele. i de aceea Dumnezeu vrea sa le plateasca aici tot binele pe care l-au facut, pentru ca la moarte sa nu le mai datoreze nimic. Pentru putinele fapte bune, cei rai sunt rasplatiti pe pamant; si pentru multele lor fapte rele, vor fi osanditi in viata vesnica.

Moise, Moise, Dumnezeu este drept cu toti. Dar intai cu cei rai, pentru ca de ei, la moarte, Se desparte pentru totdeauna. i in urma cu cei buni, caci cu ei va fi in vecii vecilor si El va avea vreme sa-i despagubeasca de toate suferintele lor de pe pamant .

De aceea, sa-I multumim lui Dumnezeu cand trecem prin felurite incercari, caci iarasi este scris: Faptele unor oameni merg inainte la judecata! . Acelea se platesc aici, pe pamant.

Ale altora merg pe urma. Acelea se platesc dincolo. i tot asa, si faptele bune nu pot sa ramana ascunse, caci Dumnezeu le va rasplati pe toate, fie bune, fie rele.

Dorinta noastra este sa-I multumim Lui pentru toate. i, dupa ce ne-am predat Lui si dupa ce am pus legamant cu El, dupa ce am pornit pe cale, sa tinem aceasta cale pana la sfarsit cu credinta si cu dragostea care este in Hristos, dupa cum scris: Dreptarul invataturii sanatoase tine-l! .

Daca Dumnezeu ne-a adus pasii pe calea mantuirii, El ne spune: ine calea aceasta! Ea duce in Imparatia Cereasca. Mergi pe ea hotarat si nu te abate nici la stanga, nici la dreapta. Nici din interes, nici din lacomie, nici din placere, nici din ispita, nici amenintat, nici ademenit. Du-te pe calea asta cum ai primit o, cum ai crescut, cu invatatura parintilor tai, cu indemnurile inaintasilor tai. Pe urmele celor care au mers inaintea ta in Imparatia lui Dumnezeu tine-te si tu! i unde au ajuns ei, vei ajunge si tu. i cum au biruit ei, vei birui si tu. i cum au fost rasplatiti ei, vei fi rasplatit si tu .

Domnul Iisus sa ne ajute la aceasta si sa ne dea putere ca totdeauna sa fim in stare sa mergem pe calea Lui hotarati.

Daca ne-a facut un binedaca I-am cerut un ajutordaca I-am cerut o binefaceresi daca am primit-o, sa nu uitam recunostinta! Sa urmam si noi pilda acelora despre care vorbeste Cuvantul lui Dumnezeu ca despre niste oameni recunoscatori. Sa nu uitam cum a stiut femeia care a fost vindecata sa-I multumeasca cu lacrimi si recunostinta lui Dumnezeu.

Sa nu-l uitam pe leprosul vindecat, cum a stiut el sa se intoarca si sa-I multumeasca lui Dumnezeu.

Sa nu-l uitam pe cel din latura Gadarenilor, care a fost vindecat, cum a venit el sa-I multumeasca lui Dumnezeu.

Daca iesim la holde primavara sa-I cerem lui Dumnezeu binecuvantarea Sa peste holdele noastre, sa nu uitam, toamna, sa facem la fel, multumindu-I.

Daca I-am cerut cu lacrimi Domnului sa ne scape de o primejdie, sa nu uitam sa ne intoarcem dupa aceea sa-I si multumimDaca I-am cerut lui Dumnezeu sa ne vindece copilasul bolnav, sa nu uitam du pa aceea sa-I multumim lui Dumnezeu si sa-I aducem slujba recunostintei noastre.

Pentru ca atunci noi vom fi binecuvantati de Dumnezeu si pentru mai departe, daca noi nu vom uita recunostinta fata de El, dupa ce ne-a facut un bine.

Dea Domnul ca si pentru mantuirea sufletelor noastre, pe care ne-a dat-o cand ne-am hotarat pentru El, sa-I aratam multumirea ascultarii noastre de-a lungul drumului vietii, pana la sfarsit. Pentru ca atunci vom putea intra si noi fericiti in Patria Cereasca, pentru care ne rugam Domnului sa ne ajute sa o castigam cu totii. i acum sa ne ridicam si sa-I multumim impreuna Domnului.

In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Doamne, Dumnezeul nostru si Tatal nostru, iata-ne in clipele acestea, in noaptea aceasta, in starea aceasta, in locul acesta, intre sufletele acesteaVenim in fata Ta, Doamne, cu rugaciunea noastra de multumire si cu lacrimile noastre de recunostinta pentru tot binele mare si mult pe care fiecaruia dintre noi ni l-ai facut pana astazi.

Dorim in clipa asta, Doamne, sa- i multumim recunoscatori fiecare dintre noi Caci fiecare dintre noi am avut ori un copil bolnav, ori o mama bolnava, ori un sot bolnav, ori o sotie bolnava. Ori un frate bolnav, ori o sora bolnava, ori un tata bolnav. Iti multumim ca ne-ai ascultat rugaciunile cand i le-am strigat si i-ai vindecat.

Am fost in primejdii de moarte, Doamne,...