S-a intamplat in 1 mai 1923: S-a nascut Ion Popescu Gopo, regizor, scenarist, desenator; autor de filme de animatie. Ion Popescu-Gopo (n. Bucuresti; d. 29 noiembrie 1989, Bucuresti) a fost un artist plastic roman, creatorul a nenumarate filme de desen animat in care personajul principal era Omuletul lui Gopo , o creatie proprie care l-a facut []The post S-a intamplat in 1 mai 1923 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 mai 1923 was first posted on mai 1, 2020 at 4:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 mai 1923: S-a nascut Ion Popescu Gopo, regizor, scenarist, desenator; autor de filme de animatie. Ion Popescu-Gopo (n. Bucuresti; d. 29 noiembrie 1989, Bucuresti) a fost un artist plastic roman, creatorul a nenumarate filme de desen animat in care personajul principal era Omuletul lui Gopo , o creatie proprie care l-a facut celebru si i-a castigat cateva premii nationale si internationale, actor, scenarist si regizor de film. Pseudonimul sau de Gopo provine de la numele parintilor sai: numele de fata al mamei sale, Gorenco, si numele tatalui, Popescu. Nascut in Bucuresti la 1 mai 1923, Ion Popescu Gopo a debutat in presa in 1939, publicand caricaturi. A studiat la Academia de Arte din Bucuresti, pe care nu a absolvit-o, absolvind in schimb un curs de animatie la Moscova. Debutul in animatie are loc in 1949, alaturi de tatal sau si de Matty Aslan, este vorba despre scurtmetrajul de animatie Punguta cu doi bani . Din 1950 incepe sa lucreze la Studioul Cinematografic Bucuresti, in cadrul Sectiei de animatie. Gopo era un spirit inovator si non conformist, incercand sa depaseasca me reu barierele tehnice si modelele, straduindu-se sa fie un pionier in tot ce a intreprins. Dupa cum marturisea mai tarziu, chiar a initiat o revolta anti-Disney: Cand am vazut ca nu pot sa egalez perfectiunea lui tehnica, am inceput sa fac filme anti-Disney.

Deci, frumusete nu, culoare nu, gingasie nu.

Singurul domeniu in care puteam sa-l atac era subiectul . Ingenios si nonconformist, Gopo aduce pe lume personajul gol-golut si se impune, prin creatiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei romanesti, castigand, in 1957, Premiul Palme d Or la Festivalul de la Cannes, cu filmul de scurt-metraj Scurta istorie . Cu 7 arte (1958), Gopo a obtinut Marele Premiu pentru Cel mai bun film de animatie la Festivalul de Film de la Tours. Gopo incearca la mijlocul anilor 60 sa-si abandoneze omuletul, creand filme-pilula, Balanta , Ploaia , Ulciorul , iar in anii 80 Gopo experimenteaza noi tehnici de animatie: miscarea acelor de gamalie, si totusi se misca 1980, a firelor de tutun, Animagic film 1981, animarea obiectelor, statuetelor, parului, Tu 1983. Omuletul lui Gopo, sau, mai simplu, Omuletul, creatia lui Ion Popescu-Gopo, este un humanoid nud cu linii simple, care aduce in discutie problemele lumii contemporane. Primul succes al acestui personaj a fost reprezentat de premiul Palme d or la Cannes, primit in 1957 pentru Scurta istorie . Filmul Scurta istorie (1957) incepe cu prezentarea Universului, in care la inceput soarele avea niste bucle prinse in bigudiuri, care erau planetele. La un moment dat, soarele a stranutat. In acel moment, toate planetele care erau prinse de soare ca niste bigudiuri au fost aruncate in cosmos. Pamantul era planeta albastra si umeda, cu multe meridiane, care-i servea drept nas. Pe Pamant, au aparut animalele. Ca urmare a trepidatiilor produse de catre un dinozaur, o maimuta aflata intr-un copac a cazut dintr-un copac, rupandu-si coada.

Cand s-a ridicat de la pamant, s-a vazut ca avea forma unui omulet. Pe masura ce mergea a dat de o scara, iar odata cu urcarea treptelor se transforma in egiptean, grec, roman, cavaler medieval, om cu joben, ajungand pana la infatisarea pe care o are astazi omul. Acest umanoid cu cap lunguiet, cu o expresie serioasa si naiva, cu maini si picioare subtiri si cu burtica rotunjita, care a cucerit atat spectatorii, cat si lumea creatorilor de animatie, a anticipat cucerirea spatiului...