i se apropiau de El toti vamesii si pacatosii, ca sa-L asculte. i fariseii si carturarii carteau, zicand: Acesta primeste la Sine pe pacatosi si mananca cu ei. i a zis catre ei pilda aceasta, spunand: Care femeie, avand zece drahme, daca pierde o drah ma, nu aprinde lumina si nu matura casa si nu cauta [] i se apropiau de El toti vamesii si pacatosii, ca sa-L asculte. i fariseii si carturarii carteau, zicand: Acesta primeste la Sine pe pacatosi si mananca cu ei. i a zis catre ei pilda aceasta, spunand:Care femeie, avand zece drahme, daca pierde o drah ma, nu aprinde lumina si nu matura casa si nu cauta cu grija pana ce o gaseste? i, gasind-o, cheama prietenele si vecinele sale, spu nandu-le: Bucurati-va cu mine, caci am gasit drahma pe care o pierdusem.

Zic voua, asa se face bucurie ingerilor lui Dumnezeu pentru un pacatos ce se pocaieste (Luca 15, 1-3 si 8-11). Pilda cu drahma cea pierduta inchipuie si ea man tuirea pacatosilor; inchipuie dragostea si iubirea ce o are Dumnezeu fata de noi, oamenii, si fata de man tuirea sufle tului nostru (banii grecesti se numesc drahme; drahma este deci un ban, un leu).

Drahma zacea pierduta prin gunoiul din casa. O aco perise de mult gunoiul, intunericul si rugina. Ea nu mai putea face nimic pentru aflarea ei. Ea zacea ca pierduta pentru totdeauna. Aceasta drahma pierduta ii inchipuie pe cei mai pacatosi oameni, pe cei care zac ingropati in patimi, acoperiti de intuneric sufletesc si rosi de rugina pacatelor. Acestia sunt oamenii cei biruiti de patimi Acestia sunt cei ticalositi de tot Acestia sunt cei pentru care se pare ca nu mai este nici o mantuire. i iata, Domnul le vesteste si acestora o bucurie mare. El a venit in lume anume pentru ei El ii cauta anume pe ei El a murit anume pentru ei si pentru mantuirea lor.

Draga cititorule si scumpa cititoare! Poate ca si tu, poate ca si eu, suntem in chipul drahmei din evanghelie; zaceam cazuti in murdaria patimilor si in intunericul paca telor. Ne-a acoperit pacatul si ne roade rugina. Vai de noi! Suntem ca si pierduti. Dar oricat de cazut si de ticalosit vei fi tu, draga cititorule, afla ca Domnul te cauta tocmai pe tine, caci El a venit anume pentru cei pacatosi. El a venit anume sa te scoata si pe tine din intuneric la lumina si din moarte la viata. Tu nu poti face nimic pentru mantuirea ta. Pacatul si patimile ti-au ologit sufletul cu totul si te-au doborat la pamant. Tot ce se cere de la tine si tot ce poti face, aceasta este: sa doresti mantuirea si sa-L primesti pe Cel ce a venit anume pentru scaparea si mantuirea ta.

Draga suflete cazut in pacate! Eu iti aduc o veste scumpa si dulce: Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3, 16). Tu esti, draga suflete, acela pe care Dumnezeu l-a iubit atat de mult si pentru care L-a trimis pe insusi Fiul Sau sa-l izba veasca. Primeste, draga suflete, acest nepretuit dar ce resc. Nu respinge...