Asemenea este imparatia cerurilor omului care a semanat samanta buna in tarina sa. Dar, pe cand oamenii dormeau, a venit vrajmasul lui, a semanat neghina printre grau si s-a dus. Iar daca a crescut paiul si a facut rod, atunci s-a aratat si neghina. Venind slugile stapanului casei, i-au zis: Doamne, n ai tu, oare, samanta []Asemenea este imparatia cerurilor omului care a semanat samanta buna in tarina sa.

Dar, pe cand oamenii dormeau, a venit vrajmasul lui, a semanat neghina printre grau si s-a dus.

Iar daca a crescut paiul si a facut rod, atunci s-a aratat si neghina.

Venind slugile stapanului casei, i-au zis: Doamne, n ai tu, oare, samanta buna in tarina ta? De unde dar are neghina?Iar el le-a raspuns: Un om vrajmas a facut aceasta. Slugile i-au zis: Voiesti deci sa ne ducem si s-o plivim?El insa a zis: Nu, ca nu cumva, plivind neghina, sa smulgeti o data cu ea si graul.

Lasati sa creasca impreuna si graul si neghina pana la seceris si la vremea secerisului voi zice seceratorilor: Pliviti intai neghina si legati-o in snopi ca s-o ardem, iar graul adunati-l in jitnita meaDupa aceea, lasand multimile, a venit in casa, iar ucenicii Lui s-au apropiat de El, zicand: Lamureste-ne noua pilda cu neghina din tarina.

El, raspunzand, le-a zis: Cel ce seamana samanta cea buna este Fiul Omului. arina este lumea; samanta cea buna sunt fiii im parati ei, iar neghina sunt fiii celui rau.

Dusmanul care a semanat-o este diavolul; secerisul este sfarsitul lumii, iar seceratorii sunt ingerii. i, dupa cum se alege neghina si se arde in foc, asa va fi la sfarsitul veacului.

Trimite-va Fiul Omului pe ingerii Sai, vor culege din Imparatia Lui toate smintelile si pe cei ce fac faradelegea. i-i vor arunca pe ei in cuptorul cu foc; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.

Atunci cei dreptii vor straluci ca soarele in Im paratia Tatalui lor. Cel ce are urechi de auzit sa auda (Mt 13, 24-30 si 36-43).

Pilda cu vrajmasul semanator de neghina a talcuit-o insusi Mantuitorul. Cel ce a semanat samanta cea buna este Fiul Omului, iar tarina este lumea. Vrajmasul care a semanat neghina este diavolul, iar secerisul este sfarsitul veacului, cand toti cei ce fac faradelegea se vor aduna cum se aduna neghinele si se vor arunca in cuptorul cel de foc; acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor. Semanatorul de neghina este diavolul; este lucrarea lui de vrajmasie contra lui Dumnezeu si contra binelui. Pilda cu neghina ne arata si ea cum umbla diavolul sa strice tot ceea ce lucreaza Dumnezeu. Uitati-va in lume si veti vedea in toate partile pilda cu neghina Satanei.

Diavolul lucreaza si azi din toate puterile lui si cu toate mestesugurile lui contra lui Dumnezeu, contra ade varului si binelui din Evanghelie. Oriunde se iveste un plan bun, un lucru bun, e gata si diavolul cu neghina lui, cu impotrivirile si zazaniile lui. Un vrednic preot imi spunea ca i-a trebuit zece ani pana sa poata inchide o crasma ce statea in usa bisericii. Diavolul semana mereu cu neghina lui impotrivire si zazanie chiar in popor, in oamenii bisericii. Oriunde creste graul cel curat al Evangheliei, diavolul umbla sa strice cu neghina lui secerisul Dom nului. Vazut-ati, spre pilda, unde traiesc bine doi soti sau doi vecini, cum umbla diavolul sa semene intre ei neghina zazaniei si a certurilor.

Oriunde ai spune o predica frumoasa, o chemare la mantuire, diavolul e gata si el cu neghina lui. Ma gandesc la Miscarea noastra cu Oastea Domnului. Diavolul umbla in tot chipul sa semene neghina in secerisul nostru. Contra Miscarii noastre, el seamana banuiala si vorbele: Cei din Oastea Domnului sunt niste rataciti ; feriti-va de ei! Ah, ce semanator misel este diavolul! Dar lucrarea diavolului semanator de neghina o putem vedea nu numai in afara de noi, in jurul nostru, ci o putem simti si in noi, in launtrul nostru. arina in care umbla sa-si semene diavolul neghina lui este inima noastra. Cu sacul plin si cu mana plina, Satana sta gata sa-si arunce neghina sa in inima noastra si in gandurile noastre cele bune. In gandurile noastre cele bune si curate, nu-l simtiti pe Satana cum incearca sa-si semene neghina lui: gandurile cele rele, ispitele si poftele? Semin tele pe cere le seamana diavolul in inima oamenilor sunt: ispitele, clevetirile, zavistiile, minciunile, poftele si celelalte rautati.

Ah, ce repede si ce bine creste aceasta samanta spur cata! Semeni o minciuna seara, o gasesti dimineata inflo rita si inspicata in zece spice. Ii dai drumul la un capat de sat si indata e plin tot satul cu ea. Ah, ce...