Priviti la inaintasii nostri, priviti pildele sfinte din Vechiul ca si din Noul Testament. Priviti ce indemnuri minunate si ce sfinti au fost oamenii credinciosi. Mai intai [avem o pilda in Vechiul Testament, cand] un copilas pastea oile tatalui sau. Cuvantul sfant al [lui Dumnezeu] spune ca era un copil balai, cu fata frumoasa. Pastea []Priviti la inaintasii nostri, priviti pildele sfinte din Vechiul ca si din Noul Testament. Priviti ce indemnuri minunate si ce sfinti au fost oamenii credinciosi.

Mai intai [avem o pilda in Vechiul Testament, cand] un copilas pastea oile tatalui sau. Cuvantul sfant al [lui Dumnezeu] spune ca era un copil balai, cu fata frumoasa. Pastea oile tatalui sau. Iar din ascultarea de tatal sau, el era in stare sa-si dea si viata pentru oile lui. Asa cum a fost mai tarziu pilda cealalta, a Sfantului Apostol Petru, care, pentru a pastori bine oile Pastorului Bun, dupa porunca Sa, a fost in stare sa-si dea viata ca pret de rascumparare pentru oile Sale, asa cum a spus Domnul: Pastorul cel adevarat isi da viata pentru oile sale . i noi suntem nu numai oi; suntem si pastori. La randul nostru, fiecare devenim pastori. Raspundem fiecare pentru cei din jurul nostru. Chiar copii fiind, avem in jurul nostru o seama de prieteni care asculta de noi, care ne iubesc, care se uita mereu la pilda si la viata noastra. Le dam un indemn bun, le dam o pilda buna, le aratam o purtare buna, vor invata si ei sa se poarte bine. Le dam o pilda rea, ii invatam rau, vor invata sa creasca si ei rai si neascultatori.

Un credincios nu poate sa-si faca niciodata voia sa. Un credincios trebuie sa caute totdeauna sa faca voia lui Dumnezeu. Domnul Iisus a spus: Eu am venit sa fac nu voia Mea, ci voia Tatalui Meu . Asa si noi, trebuie sa stim ca nu suntem stapani pe vointa noastra; ca Dumnezeu este stapan pe aceasta vointa. i de vom crede, sa voim sa facem voia lui Dumnezeu.

Vointa noastra trebuie sa mearga mana in mana cu voia lui Dumnezeu. Daca noi vom cauta sa facem voia lui Dumnezeu, atunci vointa noastra este sanatoasa si este buna. Daca nu se armonizeaza cu voia lui Dumnezeu, atunci vointa noastra este primejdioasa si noi facem atunci nu ceea ce este voia lui Dumnezeu, ci voia firii noastre pamantesti.

Dar Hristos a murit si a inviat ca sa ne dea noua nu numai indemnul unei trairi depline dupa voia lui Dumnezeu, ci si putere sa ne infrangem vointa noastra si s-o facem roaba ascultarii de voia lui Dumnezeu. Aceasta este cea mai mare biruinta, cand cineva, biruind voia sa, o face roaba ascultarii de voia lui Dumnezeu.

Din toate partile se duc lupte, cu toate fortele si cu toate puterile, spre insanatosirea vietii morale a societatii. Cu toata puterea se lupta pentru o indrumare tot mai inalta, tot mai curata, tot mai frumoasa, pentru ca, prin educarea vointei, omul sa ajunga la o treapta tot mai inalta, pana cand se va ajunge la acea stare binecuvantata pe care o cere Dumnezeu de la inceput. Cand omul va trai ca un frate fata de fratele sau, omul. i cu totii, traind in armonie si in dragoste frateasca impreuna, sa fie inlaturata orice primejdie, orice neintelegere, orice confruntare, orice rautate, orice strigare si orice ura din mijlocul oamenilor.

Noi stim ca, pentru a se ajunge la aceasta sfanta si mareata tinta, drumul cel mai scurt e acela pe care il calauzeste pe om Hristos. Numai pe urmele lui Hristos se poate ajunge la starea cea inalta si sfanta in care toti oamenii sa fie frati, in care sa se implineasca asa cum au cantat ingerasii in dimineata Nasterii Mantuitorului: Pe pamant pace si intre oameni bunavoire .

Numai cand cineva ajunge sa-L cunoasca pe Hristos ajunge sa simta si sa doreasca din toata inima, si sa lucreze din toata inima spre ajungerea la aceasta tinta.

Numai cand vom ajunge cu totii sa-L cunoastem pe Domnul si sa-L ascultam si sa semanam cu El, El Insusi ne va da, prin trairea si prin ascultarea Cuvantului Sau, aceasta sfanta si fericita stare.

Binecuvantat va fi orice om care lucreaza mai intai in inima si in viata lui pentru aceasta si care dupa aceea ii ajuta si pe altii sa ajunga.

Binecuvantata este orice familie care se [osteneste], se lupta, se roaga si staruie sa ajunga la o traire sfanta, dupa voia lui Dumnezeu. i binecuvantat este orice popor si va fi in veci poporul acela care, incurajand Cuvantul lui Dumnezeu, indemnand la ascultarea si la trairea dupa voia si dupa pilda Mantuitorului, va ajunge sa vada pe cat mai multi dintre fiii sai implinind Cuvantul lui Dumnezeu.

Noi, pentru ca Domnul ne-a pus pe inima dragostea de El si dragostea de semenii nostri si de familiile noastre, dragostea de urmasii nostri si raspunderea pentru viitorul lor, luptam cu toata puterea, cu tot indemnul, cu toata staruinta, cu toate lacrimile si cu tot ceea ce harul lui Dumnezeu ne-a putut ajuta, prin orice stari prin care a ingaduit El sa ajungem, ca poporul nostru si fratii nostri, copiii nostri, cel putin si cei care doresc sa ajunga sa vada cu ochii lor fericirea pe pamantul ceresc, sa ajunga mai curand la aceasta.

Orice indemn si orice cuvant pe care l-am avut, am dorit sa slujeasca acestui scop, acestui gand, acestui tel. Ori de cate ori ne-am intalnit doi sau trei, ne-am indemnat la dragoste si la fapte bune. Am indemnat la dragoste inauntru si la fapte bune in afara. i daca este vreo staruinta, si daca este vreo rugaminte si daca...