1. Cuvantul Domnului porunceste scurt si hotarat: Cine imbarbateaza pe altii sa se tina de imbarbatare. Cine da sa dea cu inima larga. Cine carmuieste sa carmuiasca cu ravna. Fiecarei slujbe [ii arata] datoria sa limpede, hotarat, scurt si poruncitor, ca un ordin pe campul de lupta. Uneori vorba prea multa nu lamureste, ci incurca. []1. Cuvantul Domnului porunceste scurt si hotarat:Cine imbarbateaza pe altii sa se tina de imbarbatare.

Cine da sa dea cu inima larga.

Cine carmuieste sa carmuiasca cu ravna.

Fiecarei slujbe [ii arata] datoria sa limpede, hotarat, scurt si poruncitor,ca un ordin pe campul de lupta.

Uneori vorba prea multa nu lamureste, ci incurca.2. Nu este oare Biserica intocmai unei ostiri puternice sub steagurile ei (C. Cant 6, 10)?Nu este numit oare Dumnezeul nostru atat de des Dumnezeul ostirilor (Ps 84, 1-12; Isaia 47, 4)? i nu ne numim noi insine oare niste ostasi ai Domnului (II Tim 2, 3-4)?Atunci de ce nu intelegem poruncile ostasesti ale Domnului Ostirilor?3. De ce sa ne fie atat de straina ordinea si ascultarea, disciplina si randuiala, poruncite atat de des si atat de hotarat fiecaruia dintre noi si tuturora de catre Insusi Imparatul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos?Ori ne-am instrainat noi oare atat de mult de Domnul nostru, incat nici nu mai auzim glasul Sau?Ne-am deprins atat de mult cu felul lumesc al neoranduielii si neascultarii, incat nu mai avem nici frica si nici rusine de Dumnezeul nostru?4. Daca ai o chemare grea, iubeste-o si implineste-o cu ascultare credincioasa, si ea iti va deveni usoara.

Daca ai o chemare smerita, implineste-o cu rabdare si cu multumire, asa cum a facut si Domnul tau. i ea iti va deveni inalta.

Daca ai o chemare inalta, umileste-te, ca sa poti fi inaltat la vremea rasplatirii.

Daca ai o chemare laudata, socoteste-te nevrednic si departeaza de la tine orice ispita a mandriei diavolului, aducandu-ti mereu aminte ca tot ce este inaltat in fata oamenilor este o uraciune inaintea lui Dumnezeu (Lc 16, 15).5. Daca Duhul Adevarului are ca vrajmas puternic si plin de viclesug pe duhul minciunii care va lucra impotriva Lui pana la sfarsitul veacurilor prin tot felul de rataciri, de impotriviri si de stricari, tot la fel si Duhul Dragostei va avea ca vrajmas pe duhul dezbinarii, care va starni impotriva lui, cu toata viclenia si ura, tot felul de lupte, de apucaturi urate, de tulburari si prefacatorii, pana la capatul lumii.

Orice ostas al Adevarului si al Dragostei trebuie sa le apere cu toata puterea sa pe acestea in lupta lor contra minciunii si a dezbinarii.6. Daca lupta impotriva Adevarului incepe cu rastalmacirea lui, lupta impotriva dragostei incepe cu prefacatoria ei.

Cand inima s-a stricat prin vreun pacat ascuns de la curatia dragostei fata de Hristos si fata de frati, atunci sufletul care si-a stricat-o, in loc sa se indrepte prin pocainta, incepe sa se prefaca, vorbind si cantand ca si cum el ar fi tot frate si tot bun.

De aceea, putini sunt cei pe care nu-i insala prefacatoria.7. Celui cazut in ingamfare si prefacatorie, in loc sa-i para rau ca si-a pierdut dragostea adevarata si sa caute sa si-o recapete, se preface ca o are Vrea sa para ca tine la frati, dar el in realitate s-a rupt de ei si tine la altiiDe forma, mai merge cu fratii; dar, de fapt, el lucreaza cu vrajmasii si strainiiDin cand in cand, martea, se mai duce la adunarea fratilor, dar duminica e la adunarea strainilor.

Cu vorba este inca printre frati, dar cu inima si cu fapta este trecut la straini.8. Daca pentru o desfranare trupeasca, judecata fratilor trebuie sa fie grabnica si categorica, cu cat mai hotarata si mai necrutatoare trebuie sa fie aceasta judecata fata de o desfranare sufleteasca!Fata de concubinajul duhovnicesc cu invataturile straine la care se dedau cei care nu mai sunt sinceri fata de frati si curati in dragostea fata de familia lor duhovniceasca.fata de acestia, Cuvantul Domnului nu promite nici un fel de ingaduinta.9. Iata cum trebuie lucrat fata de un astfel de prefacut care, dupa sute de incercari si dupa zeci de ani, se dovedeste tot cu neputinta de indreptat: cu cat va fi impins de spate afara cat mai repede si mai definitiv, cu atat mai bine.10. Daca nici Cuvantul lui Dumnezeu nu mai nadajduieste nimic pentru cel dezbinat ...