i a zis Lot: iesiti din locul acesta, caci Domnul vrea sa piarda cetatea. Dar ginerii lui cre deau ca glumeste (Fac. 19, 14). Sodoma si Gomora erau un putregai sufletesc. Totul era putred si stricat in aceste cetati. Un singur om isi pastrase legatura cu Dumnezeu. Acel om era Lot. Dar nici acest Lot nu [] i a zis Lot: iesiti din locul acesta, caci Domnul vrea sa piarda cetatea. Dar ginerii lui cre deau ca glumeste (Fac. 19, 14).

Sodoma si Gomora erau un putregai sufletesc. Totul era putred si stricat in aceste cetati. Un singur om isi pastrase legatura cu Dumnezeu. Acel om era Lot.

Dar nici acest Lot nu era ferit cu totul de stricaciune. E o mare deosebire intre Noe, care traia ferit cu totul de stricaciune, si Lot, care se amestecase si el, in parte, cu stricaciunea. Vom arata in paginile urmatoare cum Lot a scapat si el numai asa, ca prin foc (I Cor. 3, 15).

Dar asa cum era Lot era totusi singurul om din Sodoma si Gomora care mai tinea legatura cu Dumnezeu. Venise de langa Avraam, venise din Canaanul credintei si acum se ingro-zea de ceea ce vedea si auzea in aceste cetati.

Iar Lot era foarte intristat de viata destrabalata a acestor stricati; isi chinuia Lot in toate zilele sufletul lui neprihanit, din pricina celor ce vedea si auzea din faptele lor nelegiuite (II Petru 2, 7-8). Ca si Noe, plangea si Lot de mila unei lumi putrede si pacatoase. Ca si Noe, va fi incercat, de buna seama, si Lot sa abata pe oameni de la stricaciune.

Oameni buni va fi zis Lot nu e bine ce faceti Lasati-va de rautati si faradelegi!. Dar toate chemarile lui se izbeau de faradelegile oamenilor, ca de un zid de fier. In loc de indreptare, pacatosii raspundeau cu amenintari: Ai venit aici ca un strain si acum vrei sa faci pe judecatorul? (Fac. 19, 9). vrei sa faci pe dascalul nostru, sa-ti taca gura, caci altcum o patesti In toate zilele Lot isi chinuia sufletul din pricina celor ce vedea si auzea In starea asta sunt si azi cre dinciosii. Toti cei ce l-am aflat pe Domnul si traim o viata cu El avem o mare bucurie sufleteasca, dar, pe de alta parte, avem si o mare intristare sufleteasca. Suntem amarati si intristati de cele ce vedem si auzim in aceasta lume pacatoasa.

O ceata de ostasi din Oastea Domnului a fost in trebata odata de niste oameni: De ce voi, ostasii Domnului, sunteti parca mai tristi si mai ingandurati decat ceilalti oameni?Un ostas le-a spus foarte cuminte asa: Noi, ostasii Domnului, suntem tristi si ingandurati de cele ce vedem si auzim in aceasta lume. Ne vine sa plangem de cumplita orbie sufleteasca ce o vedem intre oameni; ni se rupe inima de durere cand auzim pe oameni suduind pe Faca torul lor Mahnire ne-a cuprins despre cei pacatosi care parasesc legea Domnului (Psalm 118, 53).

Lot a incercat sa-si mantuie macar casa lui. Dar n-a putut face nici lucrul acesta. Stricaciunea intrase si in casa lui. Se amestecase si el cu aluatul cel rau si aluatul intrase si in casa lui. E o mare deosebire intre casa lui Noe si casa lui Lot. Casa lui Noe era...