Sufletul intelept trebuie totdeauna sa se pregateasca mai din timp pentru ceasul grelei incercari, cu priveghere, cu rugaciune (Mt 26, 41; I Ptr 4, 7 si 5, 8). Sa se pregateasca mai din vreme, pana nu vine clipa aceea grea si nimicitoare in care nu mai poate face nimic. Cand vine clipa nenorocita, sufletul nici []Sufletul intelept trebuie totdeauna sa se pregateasca mai din timp pentru ceasul grelei incercari, cu priveghere, cu rugaciune (Mt 26, 41; I Ptr 4, 7 si 5, 8). Sa se pregateasca mai din vreme, pana nu vine clipa aceea grea si nimicitoare in care nu mai poate face nimic.

Cand vine clipa nenorocita, sufletul nici nu se poate ruga si nu mai poate nici priveghea, spre a se feri De aceea, privegheati si rugati-va inainte de a veni, pentru ca atunci cand va veni sa va afle pregatiti si sa nu cadeti, trecand prin ea!Intotdeauna cand Biserica Domnului a trecut, in lupta ei pe pamant, prin vremuri de seceta duhovniceasca sau de prigoniri si de piedici pentru marturisirea Cuvantului lui Hristos, privegherile au fost slabe si rugaciunile putine, de aceea, in stramtorarile si in oprelistile din lucrarea de vestire a adevarului Evangheliei, multi au cazut. O, de am invata si noi ceva din asta, ca sa nu patim la fel!In vremea grelelor incercari ale Bisericii Domnului, rugaciunile staruitoare ale tuturor fiilor ei credinciosi cereau Domnului grabirea trecerii acestei vremi de asuprire si grabirea venirii vremii de pace si de libertate (I Tim 2, 1-4). Sa facem si noi totdeauna asa, pentru ca Domnul sa ne asculte!Atunci cand vezi cum potrivnicul si prigonitorul ingrozesc sufletele ascultatorilor Domnului cea mai mare nevoie este de rugaciune. Cand vrajmasul cauta furios sa insele cu frica sau cu ademenirea sa pe atat de multi frati, sa te doara inima si sa-ti sangere sufletul vazand cum se dezbina Lucrarea Adevarului cu invataturi gresite de catre atatia invatatori stricati ca sa te rogi cu cea mai mare putere si staruinta pentru salvarea Lucrarii lui Dumnezeu. Cu cat vor fi mai multi si mai staruitori cei ce se vor ruga astfel, cu atat va veni mai grabnic izbavirea.

Vazand cum duhurile rapitoare amagesc si fura sufletele nestiutoare cu siretenia lor si cu tot felul de inselatorii si promisiuni, furand mintea si inima atatora chiar si din cei mai alesi (Mt 24, 24), nu taceti si nu va odihniti! Ridicati-va toti la rugaciune, strigand catre Domnul pana ce duhurile rele vor fi alungate, iar pacea si lumina vor veni din nou in suflete si in adunare. Totul este cu putinta celui ce se roaga cu incredere si rabdare pentru pacea Ierusalimului duhovnicesc care este adunarea Domnului.

Cand vezi cum dezbinatorul si tulburatorul dinauntrul Lucrarii Domnului lucreaza cu satanica harnicie spre a grabi nimicirea ei, mai ajutati fiind si de catre iscoadele vrajmasului din afara si de catre toate puterile viclesugului, iar fratii sinceri si nestiutori nu vad, ca sa se fereasca, atunci, intr-adevar, ce-i mai ramane Lucrarii Sfinte decat singura nadejdea in interventia puterii lui Dumnezeu! i singura dorinta mare este sa vada venind cat mai grabnic izbavirea lui Hristos! S-o ajutam toti, rugandu-ne pentru asta!In vremuri grele, rugaciunea tuturor ramasitelor credincioase ale Ostirii lui Hristos trebuie sa fie un fier binte si necontenit strigat de grabire a izbavirii lui Dumnezeu. Cu cat va fi mai unit si mai fierbinte, va fi ascultat mai repede.

De nimic nu se teme, niciodata, mai mult un adevarat credincios decat sa nu ramana cumva de rusine in fata celor care-l urmaresc, care il privesc sau ii dusmanesc credinta sa si pe Domnul sau Iisus Hristos. La nimic nu tine niciodata mai mult un adevarat credincios ca la cinstea Bisericii Domnului, a Cuvantului Sfant al lui Dumnezeu si a Lucrarii Evangheliei. La bunul nume al Fratietatii sale duhovnicesti. Atata vreme cat un credincios tine la aceste comori e dovada ca el sta bine in Domnul.

In fata lumii, in fata oamenilor care ne vad sau in fata vrajmasilor Domnului, Cinstea lui Hristos, adica Numele si Slava Domnului nostru Iisus Hristos si a Lucrarii Sale, trebuie sa ramana mereu numai in lumina, in vrednicie si pretuire...