In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Iubitilor frati si iubite surori in Domnul! Citesc vreo trei versete sau patru din Evanghelia Sfantului Matei, de la capitolul 9, incepand de la versetul 35, care spune asa: Iisus strabatea toate cetatile si satele, invatand pe norod in sinagogi, propovaduind Evanghelia Imparatiei si []In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Iubitilor frati si iubite surori in Domnul!Citesc vreo trei versete sau patru din Evanghelia Sfantului Matei, de la capitolul 9, incepand de la versetul 35, care spune asa: Iisus strabatea toate cetatile si satele, invatand pe norod in sinagogi, propovaduind Evanghelia Imparatiei si vindecand orice fel de boala si orice fel de neputinta care era in norod. Cand a vazut gloatele, I s-a facut mila de ele, pentru ca erau necajite si risipite ca niste oi care n-au pastor. Atunci a zis ucenicilor Sai: Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii. Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Lui .

In alta parte, in Evanghelia Samarinencii, dupa ce a discutat cu samarineanca, Domnului Iisus le zice ucenicilor Sai: Priviti si vedeti ca holdele sunt coapte . i aici spune: Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii. Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori in ogorul Sau, la secerisul Sau .

M-a intrebat un frate aici: Singur ai venit? Singur. Doar insotit de Sfantul Emanuel. L-am rugat pe un frate pensionar sa vina cu mine. Mi-a spus: Chiar azi mi-am internat sotia in spital; nu pot sa vin . Il rog pe al doilea sa vina n-a spus nici: Vin , nici: Nu vin . Dar n-a venit. L-am rugat pe al treilea sa vina. A spus: Nu pot; sunt angajat in uzina si nu pot . L-am rugat pe al patrulea si mi-a raspuns la fel: Doua, trei zile nu pot . i poate daca as mai fi intrebat vreo zece, raspunsurile poate ar fi fost aceleasi.

Oare ce zice Domnul secerisului? Ce va zice Domnul secerisului cand vede ca asa se strang lucratorii? Secerisul este mult, dar lucratori sunt putini. Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori in ogorul Sau .

Am zis catre ei, la despartire: Dragii mei, daca nu puteti face treaba de lucratori, ca va impiedica uzina, ca va impiedica spitalul, ca va impiedica batranetea sau neputinta, sau zgarcenia banilor, sau stiu eu ce ceva tot veti putea face: sa-L rugati pe Domnul secerisului sa scoata lucratori sa-i scoata pe altii, sa-i trimita pe altii, pentru ca totusi ogorul sa aiba lucratori. Secerisul este bogat, secerisul este mare. Lucratori putini.

Daca a spus Domnul Iisus ca sunt lucratori putini, apoi, dragii mei, sa stiti ca nici astazi nu sunt multi. Lucratori care sa aiba ogorul si Lucrarea lui Hristos si via lui Dumnezeu pe inima, pe suflet, dintre acestia sunt putini. Foarte, foarte putini care sa nu precupeteasca nimic: nici sanatate, nici bani, nici viata, nici nimic. De acestia sunt putini. Restul sunt lucratori din aceia care cum zicea Parintele Iosif sufera de sfanta comoditate. Daca e timp frumos, daca e timp bun, o sa ma duc o sa ma deplasez. Daca am vreo ocazie nimerita, sa nu ma coste nimic, sau mai stiu eu atunci am sa ma duc .

Imparatia lui Dumnezeu se ia prin lupta, cum a amintit fratele dinainte. Imparatia lui Dumnezeu se ia prin lupta si prin navala; si numai cei ce dau navala vor pune mana pe ea. Imparatia lui Dumnezeu cum spunea un preot din Bucovina nu se da unor taraie obiala, caci Imparatia lui Dumnezeu L a costat pe Dumnezeu nespus de mult. Nici in vesnicia vesniciilor noi nu vom putea pricepe si intelege cat de mult L-a costat pe Dumnezeu mantuirea noastra: umilirea Lui, pogorarea Lui, smerirea Lui. Daca pe unul de la curtea imparateasca l-ai vedea ca se coboara pana acolo incat sa se imbrace in hainele celui din urma cersetor, de bunavoie, ai spune ca aceasta ar fi o mare umilinta din partea lui. Dar sa Se coboare de la tronul Tatalui ceresc, de la dreapta Parintelui ceresc, sa ia chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor? Ba mai prejos ca nasterea Lui a fost in ieslea dobitoacelor, a fost in grajd. Asa i-a inceput El misiunea. i i-a sfarsit-o pe altarul Crucii, pe Golgota.

Fratilor dragi si surori iubite! Ganditi-va bine si judecati bine fiecare dintre fratiile voastre. Eu nu ma pot angaja sa ma duc la mare distanta sa vestesc Evanghelia poate nu pot. Sau poate nu am darul Dar nici atat nu pot sa fac, sa-L rog pe Stapanul viei, pe Stapanul ogorului sa scoata lucratori in ogorul Sau? Sa trimita lucratori in ogorul Sau? Nici atat nu pot face? Rugati, a spus Domnul Iisus, pe Domnul secerisului Or, Domnul secerisului era tocmai Cel ce vorbea cu ei si le spunea treaba aceasta! El era Domnul secerisului. El nu putea sa trimita lucratorii fara sa fie rugat de [unul sau de altul]?Daca Dumnezeu asa vrea sa conlucreze la cladirea Imparatiei Sale si cu mine, si cu tine, frate, si cu tine, scumpa sora, vrea ca toti sa punem: unul palma, altul degetul, dar fiecare sa facem ceva. E usor sa te duci undeva sa ocupi o casa, sa ti se daruiasca o casa, o vila, un palat, sa locuiesti si sa te lafai in el, unde tu n-ai pus mana nici macar sa muti o caramida din dreapta in stanga! Ei, cam in felul acesta am vrea noi sa intram in Imparatia lui Dumnezeu: la totul de-a gata. Dar Imparatia lui Dumnezeu se ia prin lupta. Prin lupta, caci fara de lupta, spune un proverb, nu este cununa.

Fratilor dragi! Fiecare dintre noi suntem datori sa vestim Evanghelia aproapelui nostru. Sfantul Ioan Gura de Aur zice asa: Nu ai darul, nu ai puterea sa te urci in amvoanele marilor catedrale si sa-L vestesti pe Hristos, pe Cel Rastignit? N-ai darul acesta? N-ai posibilitatea aceasta? Dar nici macar sa faci din urechea aproapelui tau un amvon binecuvantat, vestindu-i-L pe Hristos, nici atata nu poti face? Fiecare din voi sa fie mantuitorul aproapelui sau . Tot cel ce stie sa faca binele zice Sfantul Iacov si nu-l face savarseste un pacat . Fratilor dragi si scumpi si surorilor iubite, aceia si acelea care au facut un legamant cu Hristos se feresc de pacate. Cel putin, de pacatele mari; cel putin, de pacatele strigatoare la cer; cel putin, de pacatele invederate, cele care se vad usor de cele sapte pacate de moarte. Dar sunt pacate marunte, asa cum s-a amintit adineaori in istorioara aceea minunata.(Imi aduc si eu aminte cum spunea Parintele Iosif ca odata, cand marturisea femei si barbati, o femeie ii spune: Parinte, eu mai spun asa vorbe mai usurele mai clevetesc, mai spun cate-o vorba despre vreo vecina sau de-un vecin. Dar pacate mari n-am facut. N-am dat foc n-am spart casa nimanui. i asa mai departe i atunci Parintele ii spune: Ia cativa scaieti, cativa ciulini uscati, sfarama-i in palma, sapa un strat si samanta le-o seamana frumos acolo. Apoi niveleaza oleaca si da-i pace. i dupa vreo doua saptamani sa vii la mine.

Cand s-a dus si i-a spus ce a facut, Parintele i-a spus: Ca sa-ti fie canonul deplin, te duci acolo si toate firicelele acelea de seminte semanate le culegi si aduci incoace. Apoi Parinte, ele-s amestecate una cu pamantul, nu le mai gasesc nici daca m-ati omori.

La alta i-a spus asa: Te duci acasa, iei o perna, o descosi pe la un capat...