i au adus la Iisus fariseii si carturarii pe o femeie prinsa in adulter. i, asezand-o in mijloc, au zis Lui: Invatatorule, femeia aceasta a fost prinsa asupra faptului de adulter; iar Moise ne-a poruncit in Lege ca pe unele ca acestea sa le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? i aceasta ziceau ispitindu-L, [] i au adus la Iisus fariseii si carturarii pe o femeie prinsa in adulter. i, asezand-o in mijloc, au zis Lui: Invatatorule, femeia aceasta a fost prinsa asupra faptului de adulter; iar Moise ne-a poruncit in Lege ca pe unele ca acestea sa le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? i aceasta ziceau ispitindu-L, ca sa aiba de ce sa-L invinuiasca. Iar Iisus, plecandu-Se in jos, scria cu degetul pe pamant. i staruind sa-L intrebe, El S-a ridicat si le-a zis: Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra asupra ei . Iarasi plecandu-Se, scria pe pamant. Iar ei, auzind aceasta si mustrati fiind de cuget, ieseau unul cate unul, incepand de la cei mai batrani si pana la cei din urma. i a ramas Iisus singur si femeia stand in mijloc. i ridicandu-Se Iisus si nevazand pe nimeni decat pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt parasii tai? Nu te-a osandit nici unul? Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. i Iisus i-a zis: Nu te osandesc nici Eu; de acum sa nu mai pacatuiesti (In. 8, 3-11).

Grozave clipe traia femeia cea desfranata din evanghelie. Ea isi astepta moartea; o moarte fioroasa. Ea trebuia sa moara in puterea Legii data de Dumnezeu lui Moise (cititi aceasta lege in Levitic 20,10).

Domnul Iisus a sosit tocmai in clipa cand femeia statea intre moarte si viata. Domnul Iisus a scos-o de sub puterea Legii si i-a dat iertare tocmai in clipa cand trebuia sa moara.

O, ce inteles adanc este in aceasta evanghelie! Toata istoria si toata taina mantuirii noastre se cuprinde in ea. In chipul femeii celei pacatoase suntem noi. Suntem cu totii, pentru ca toti suntem pacatosi. Iar pacatul ne duce in fata legii, in fata judecatii. Pacatul trebuie pedepsit. Dreptatea lui Dumnezeu cere acest lucru. In chipul femeii din evanghelie stam si noi cu totii aplecati sub osanda paragrafului de lege ce zice: Plata pacatului este moartea (Rom. 6, 23). In virtutea acestui paragraf trebuie sa fim osanditi. Ah, ce osanda infricosata este aceasta! Mai grozava decat cea care se pregatea sa moara cu pietre si bolovani pe femeia din evanghelie.

De sub aceasta infricosata osanda ne scapa si pe noi ca pe femeia din evanghelie Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Prin Jertfa Sa cea Sfanta, Iisus Mantuitorul ne scoate de sub puterea Legii si ne da iertare si viata. Legea prin Moise s-a dat, iar darul si iertarea prin Iisus Hristos.

Iisus Mantuitorul este Domnul iertarii. El n-a venit in lume ca Judecator. El a venit ca Izbavitor. El n-a venit sa judece lumea, ci sa mantuiasca lumea. El n-a venit sa mustre lumea pentru pacat, ci El a venit sa scape lumea de pacat. Iisus Mantuitorul este Dom nul iertarii pacatelor.

Draga suflete!...