Duminica a patra dupa Sfintele Pasti ne aduce inainte o minune, o vindecare pe care Domnul nostru Iisus Hristos a savarsit-o la scaldatoarea oilor la Ierusalim. Prima parte din textul acestei evanghelii este citit mereu la sfintirea apei si stim ca la sfintirea apei se implora venirea Duhului Sfant peste apa, pentru ca acea apa unita []Duminica a patra dupa Sfintele Pasti ne aduce inainte o minune, o vindecare pe care Domnul nostru Iisus Hristos a savarsit-o la scaldatoarea oilor la Ierusalim. Prima parte din textul acestei evanghelii este citit mereu la sfintirea apei si stim ca la sfintirea apei se implora venirea Duhului Sfant peste apa, pentru ca acea apa unita in mod tainic cu Duhul Sfant sa devina nestricacioasa si purtatoare de har, de sfintenie, asa cum se face si cu apa din cristelnita inainte de a boteza un copil in ea; si aceasta lucrare pe care Duhul Sfant o savarseste asupra apei noi o pomenim in Duminica a 4-a dupa Pasti si ea ne pregateste pentru marele praznic al Pogorarii Duhului Sfant sau Rusaliile.

Prin urmare, de acum inainte, evangheliile pe care le vom auzi in aceste trei duminici ce urmeaza cu cea de acum vor fi cu minuni savarsite de Mantuitorul in preajma apei. Astazi e duminica slabanogului de la scaldatoarea Vitezda, duminica viitoare este a samarinencei de la fantana lui Iacov, care venea sa scoata apa si Hristos i-a dat apa cea vie. Iar cealalta duminica e duminica orbului care a fost trimis la scaldatoarea Siloamului sa se spele pe ochi ca sa vada. Aceste duminici pe care Biserica ni le pune inainte, dupa ce in duminicile trecute ne-a aratat ceva despre adevarul invierii lui Hristos prin aratarile Lui lui Toma si femeilor mironosite cu duminica de astazi ne pregatim pentru Rusalii, pentru Cinzecime, pentru ziua nasterii Bisericii, ziua in care Hristos a asezat temeliile Bisericii in chip vazut in Ierusalim, trimitand Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli care, incepand sa vorbeasca in limbi noi, au transmis Cuvantul lui Dumnezeu catre toate neamurile pamantului care se aflau in Ierusalim.

Praznicul de astazi, fiindca fiecare duminica dupa Pasti este praznic, avand slujba speciala, este deci despre minunea de la Vitezda, acolo unde un slabanog statea de 38 de ani pe patura lui si astepta pe cineva sa-l arunce in apa atunci cand un inger al Domnului cobora din cer din cand in cand si tulbura apa. Cine intra primul dupa ce ingerul tulbura apa acela se facea sanatos. El, fiind bolnav si neputincios, avea nevoie de un om care sa-l arunce in apa, dar nu avea pe nimeni si de 38 de ani astepta un om si acest om a fost Iisus Hristos. Bolnavul acesta slabanog inchipuie omenirea intreaga care astepta de veacuri Omul, Rascumparatorul ei, pe Mantuitorul Iisus Hristos. In clipa in care a venit Hristos in lumea aceasta, El a stat...