O, voi, cei care vreti sa ma ascultati, cutremurati-va si feriti-va cu groaza de orice pacat. Dar mai ales feriti-va sa nu faceti acest mare si vesnic pacat al vanzarii de frati. Nu lasati sa va incolteasca nici in mintea si nici in inima voastra nici cel mai mic gand de gelozie ori pizma impotriva []O, voi, cei care vreti sa ma ascultati, cutremurati-va si feriti-va cu groaza de orice pacat. Dar mai ales feriti-va sa nu faceti acest mare si vesnic pacat al vanzarii de frati. Nu lasati sa va incolteasca nici in mintea si nici in inima voastra nici cel mai mic gand de gelozie ori pizma impotriva nimanui si pentru nimic. Caci nu-i pacat mai greu si mai de neiertat ca acela de a uri si de a pari pe frati. Spune Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu ca un astfel de om care pacatuieste impotriva dragostei de frati, chiar daca si-ar da apoi trupul sau sa fie ars de viu, nu-i va mai folosi la nimic, ci va fi osandit pe veci, fara nici o crutare (I Cor. 13, 1-7). Iar Sfintii Parinti tot asa au spus: Nici sangele martiriului nu spala de peste cineva pacatul vanzarii de frati.

Domnul nostru Iisus Hristos, Marele si Milostivul Judecator sa Se indure si sa aiba mila de toate acele suflete nenorocite care s-au si lasat otravite de satana cu acest pacat de moarte.

Doamne Duhule Sfinte, trezeste-le acestora mintea si zdrobeste-le inima cu o pocainta amara si cu lacrimi fierbinti pentru ceea ce fac, pana inca nu s-au prabusit pe veci in flacarile iadului mai rosii ca scrisul pixului lor si mai negre ca intunericul din sufletele lor.

Traian DORZ, ISTORIA UNEI JERTFE, vol. IV